Ceny mięsa drobiowego spadły w Chinach do poziomów najniższych od ponad 10 lat. Powodem są obawy konsumentów o rozszerzającą się grypę ptaków i możliwość przeniesienia się tej choroby na ludzi.
W Chinach występuje inny podtyp wirusa grypy niż najpowszechniejszy w Europie – H5N8, którego przenoszenia się na ludzi dotąd nie raportowano. Chińczycy mają przede wszystkim do czynienia z wirusem H7N9, który jest także groźny dla ludzi. Tej zimy w Chinach z powodu powikłań zmarło już ponad 100 osób.
W reakcji na przypadki śmiertelne chińscy konsumenci przestali kupować drób. Do poziomów najniższych od kilkunastu lat spadły nie tylko ceny mięsa drobiowego, ale także akcje firm drobiarskich. Z polskiej perspektywy ceny drobiu w Chinach nie są jednak niskie. Kurczęta rzeźne kosztują w skupie - w przeliczeniu - około 3 złote i 13 groszy za kilogram czyli więcej niż płacono w naszym kraju w styczniu tego roku i w grudniu zeszłego roku.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz