Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Stabilny indeks światowych cen żywności FAO w lutym br.

8 marca 2016
Stabilny indeks światowych cen żywności  FAO  w lutym br.

W lutym br. indeks światowych cen żywności FAO wyniósł 150,2 pkt i wobec zmienionego indeksu ze stycznia wzrósł o 0,1% (0,2 pp.). W skali roku ceny żywności były jeszcze o 14,5% (25,6 pp.) niższe.

W lutym br. podrożały wobec stycznia znacząco tylko oleje roślinne (+8%) i minimalnie mięso (+0,7% do 148,2 pkt). Wzrosły ceny wieprzowiny i wołowiny, a mięsa drobiu i owczego obniżyły się.

Zwyżka na rynku wieprzowiny była skutkiem unijnych  dopłat do prywatnego przechowywania. Wołowina podrożała z uwagi na ograniczoną podaż w Australii i USA. Notowania mięsa owczego spadły już czwarty miesiąc z rzędu, co odzwierciedla sezonowy wzrost podaży w Oceanii.

FAMMU/FAPA na podst. FAO z dn. 03 .03 .16


POWIĄZANE

Rząd Tuska uniezależni samorządy od subwencji? Przedstawiono projekt reformyJaku...

Cyfryzacja jest bronią obosieczną - z jednej strony usprawnia procesy biznesowe,...

Rolnictwo 4.0 – nie ma konieczności dwukierunkowej wymiany danych w robotach! Za...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę