W ostatnich miesiącach obserwujemy stabilizację sytuacji na unijnym rynku mleka. Z jednej strony obserwujemy spadek cen masła i serów, z drugiej strony stopniowo rosną ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP). W efekcie wyraźnie zmniejszyła się dysproporcja cenowa na rynku tłuszczu mlecznego i białka, odzwierciedlana przez różnicę pomiędzy cenami masła a cenami OMP. Obecnie wynosi ona ok. 199 EUR/100 kg wobec 481 EUR/100 kg we wrześniu 2017 r. Stanowi to wsparcie dla naszego scenariusza, zgodnie z którym obserwowane w ostatnich kwartałach bardzo wysokie ceny tłuszczu mlecznego względem białka były zjawiskiem przejściowym i w kolejnych kwartałach różnica cen pomiędzy tymi produktami powróci do średnich poziomów obserwowanych przed 2016 r. (ok. 100 EUR/100 kg w przypadku różnicy pomiędzy cenami masła i OMP).
Podtrzymujemy naszą ocenę zgodnie z którą światowy rynek mleka znajduje się w spadkowej fazie cyklu. Jej przebieg jest jednak o wiele bardziej łagodny niż w przypadku poprzednich cykli na rynku mleka. W znacznym stopniu wynika to z wystąpienia niekorzystnych warunków agrometeorologicznych wśród największych eksporterów produktów mlecznych na świecie (w szczególności w Nowej Zelandii , Australii oraz UE)., które w ostatnich kwartałach osłabiło negatywny efekt spowolnienia światowego popytu na ceny produktów mlecznych. Obecnie w centrum uwagi rynku jest sytuacja w UE, która znajduje się w sezonowym szczycie produkcji mleka. Przy założeniu, że warunki agrometeorologiczne w Europie ukształtują się na poziomie zbliżonym do średniej wieloletniej oczekujemy wyraźnego zwiększenia dynamiki skupu mleka w UE, co będzie oddziaływało w kierunku spadku cen produktów mlecznych w II poł. br. Dla realizacji takiego scenariusza kluczowe będzie zwiększenie dostaw mleka w Niemczech, które w II poł. 2018 r. odnotowały silny spadek ze względu na ubiegłoroczną suszę.
W krótkim okresie czynnikiem negatywnym dla cen produktów mlecznych może okazać się rozprzestrzeniający się ASF w Chinach, który ze względu na znaczące straty w chińskim pogłowiu trzody chlewnej będzie ograniczał popyt na serwatkę wykorzystywaną w paszach. W średnim okresie ASF może mieć jednak pozytywny wpływ na popyt na produkty mleczne, ponieważ w warunkach deficytu mięsa i jego wysokich cen konsumenci z Azji Południowo-Wschodniej będą szukać alternatywnych źródeł białka.
Uwzględniając sytuację na światowym rynku mleka w kolejnych kwartałach oczekujemy dalszego łagodnego spadku cen, który potrwa najprawdopodobniej do II poł. 2020 r. Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są warunki agrometeorologiczne wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych (w szczególności w UE), które będą miały kluczowy wpływ na skalę wzrostu skupu mleka w II poł. 2019 r. W efekcie, prognozujemy, że na koniec 2019 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 135 zł/hl, a na koniec 2020 r. wyniesie ok. 130 zł/hl.
Credit Agricole Bank Polska S.A.