USDA-FDA poszukuje informacji na temat oznaczania dat żywności, celem jest zapewnienie konsumentom w USA większej jasności, przejrzystości i oszczędności kosztów.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) ogłaszają dziś wspólne zapytanie o informacje (RFI) dotyczące oznaczania dat żywności, które obejmuje stosowanie terminów takich jak "Do sprzedaży", "Do spożycia" i "Najlepiej spożyć przed".
RFI ma na celu uzyskanie informacji na temat praktyk branżowych i preferencji dotyczących oznaczania dat, wyników badań dotyczących postrzegania oznaczania dat przez konsumentów oraz wpływu oznaczania dat na marnotrawstwo żywności i koszty artykułów spożywczych.
Przykładowo, pytania zawarte w RFI dotyczą tego, które produkty zawierają etykiety z datą i jakie kryteria są stosowane przy podejmowaniu decyzji o tym, jakiego sformułowania użyć i jaką datę umieścić.
W RFI zadano również pytania o to, jak konsumenci interpretują informacje na etykietach z datą, w tym czy są zdezorientowani tymi informacjami - zwłaszcza jeśli uważają, że daty określają, czy żywność jest bezpieczna, podczas gdy w rzeczywistości wskazują na jakość - lub czy mają one wpływ na decyzje podejmowane podczas zakupów spożywczych lub wyrzucania żywności. Wreszcie, istnieją pytania, które badają związek między etykietami z datą, marnowaniem żywności i wydatkami gospodarstw domowych.
Służby USDA ds. bezpieczeństwa żywności i inspekcji (FSIS) oraz FDA wspólnie sprawują szeroką jurysdykcję i nadzór nad dostawami żywności w USA. Są one odpowiedzialne za zapewnienie, że etykiety żywności na produktach, nad którymi sprawują jurysdykcję, są zgodne z prawdą i nie wprowadzają w błąd.
Informacje zebrane w ramach RFI mogą zostać wykorzystane do informowania o przyszłych decyzjach politycznych, wytycznych lub kampaniach edukacyjnych dla konsumentów dotyczących etykiet z datą przydatności do spożycia, które mają pomóc w ograniczeniu przedwczesnego wyrzucania zdrowej i bezpiecznej żywności.
"Szacuje się, że dezorientacja w związku z mnogością różnych terminów oznaczania dat na produktach spożywczych odpowiada za około 20% marnotrawstwa żywności w gospodarstwach domowych. Zebrane informacje pomogą nam zrozumieć, jak konsumenci postrzegają terminy takie jak "Do sprzedaży", "Do spożycia" i "Najlepiej spożyć przed"" - powiedział Jim Jones, zastępca komisarza FDA ds. żywności dla ludzi.
-"Z niecierpliwością czekamy na zebranie cennych informacji w celu ustalenia, w jaki sposób oznakowanie datą może ułatwić konsumentom sprawdzenie, czy żywność jest nadal zdatna do spożycia i uniknięcie marnowania żywności". FDA dokłada wszelkich starań, aby wspierać świadome i rozsądne decyzje, które są dobre dla amerykańskich konsumentów"- dodaje Komisarz.
-"Etykiety produktów spożywczych zawierają wiele informacji dla konsumentów, w tym datę przydatności do spożycia" - powiedział dr Emilio Esteban, podsekretarz USDA ds. bezpieczeństwa żywności.
-"Dzięki temu wnioskowi o udzielenie informacji mamy nadzieję dowiedzieć się więcej o tym, w jaki sposób określane są te daty i czy wprowadzają one konsumentów w błąd i prowadzą do niepotrzebnego marnowania żywności"- dodał podsekretarz.
Dzisiejsza akcja jest jednym z wielu działań, które mają zostać podjęte w odpowiedzi na Krajową Strategię Ograniczania Strat i Marnotrawstwa Żywności oraz Recyklingu Produktów Organicznych, która została opublikowana przez FDA, USDA i Amerykańską Agencję Ochrony Środowiska (EPA) w czerwcu 2024 roku.
USDA szacuje, że przeciętna czteroosobowa rodzina wydaje co najmniej 1500 USD rocznie na żywność, która kończy niezjedzona, a EPA szacuje, że w 2019 r. 66 milionów ton zmarnowanej żywności zostało wygenerowanych w handlu detalicznym żywnością, usługach gastronomicznych i sektorach mieszkaniowych, a większość tych odpadów (około 60%) została wysłana na wysypiska śmieci.
Krajowa strategia wyznacza ścieżkę, która umożliwiłaby Stanom Zjednoczonym osiągnięcie krajowego celu ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności o 50% do 2030 r., pomagając zmniejszyć wpływ marnotrawienia żywności na środowisko i obniżyć koszty dla amerykańskich rodzin. W odpowiedzi na projekt Krajowej Strategii Ograniczania Strat i Marnotrawienia Żywności oraz Recyklingu Produktów Organicznych, FDA i USDA otrzymały ponad 9800 komentarzy zachęcających do aktualizacji federalnych wymogów dotyczących oznaczania dat, w tym standaryzacji oznaczania dat.
Komentatorzy zauważyli, że producenci żywności używają różnych zwrotów, takich jak "Do sprzedaży", "Do wykorzystania" i "Najlepiej spożyć przed" na etykietach produktów, aby dobrowolnie opisać daty. Według komentujących, stosowanie różnych zwrotów do opisania dat może powodować dezorientację konsumentów i prowadzić do przedwczesnego pozbywania się zdrowej i bezpiecznej żywności, ponieważ minęła data wydrukowana na opakowaniu. RFI stara się zbadać kwestie poruszone w tych komentarzach, prosząc zainteresowane strony o informacje, które są istotne dla tego tematu.
Zarówno FDA, jak i USDA zalecają obecnie, aby członkowie przemysłu spożywczego dobrowolnie stosowali etykietę daty przydatności do spożycia opartą na jakości, która wskazuje datę, po której jakość może ulec pogorszeniu, ale produkt może być nadal spożywany. Chociaż FDA i USDA zachęcają do stosowania zwrotu "Najlepiej spożyć przed", obecne przepisy federalne nie zabraniają przemysłowi stosowania innych zwrotów na etykietach, takich jak "Sprzedaj do" lub "Użyj do", jeśli są one zgodne z prawdą i nie wprowadzają w błąd.
Komentatorzy będą mieli 60 dni na przedstawienie uwag odpowiadających na jedno lub więcej z 13 postawionych pytań. Więcej informacji na temat sposobu przesyłania komentarzy można znaleźć w Rejestrze Federalnym. USDA codziennie wpływa na życie wszystkich Amerykanów na wiele pozytywnych sposobów. Pod rządami administracji Biden-Harris, USDA przekształca amerykański system żywnościowy, kładąc większy nacisk na bardziej odporną lokalną i regionalną produkcję żywności, bardziej sprawiedliwe rynki dla wszystkich producentów, zapewniając dostęp do bezpiecznej, zdrowej i pożywnej żywności we wszystkich społecznościach, budując nowe rynki i strumienie dochodów dla rolników i producentów korzystających z inteligentnych klimatycznie praktyk żywnościowych i leśnych, dokonując historycznych inwestycji w infrastrukturę i możliwości czystej energii na obszarach wiejskich Ameryki oraz zobowiązując się do równości w całym Departamencie poprzez usuwanie barier systemowych i budowanie siły roboczej bardziej reprezentatywnej dla Ameryki.
oprac, e-mk, ppr.pl