Ptak_Waw_CTR_2024

Spożycie drobiu będzie wypierać mniejsze spożycie wieprzowiny

17 kwietnia 2016
Spożycie drobiu będzie wypierać mniejsze spożycie wieprzowiny
PAP / Dariusz Delmanowicz

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że mięso to nadal było konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.

Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.

W tym roku wynik ten może jeszcze ulec poprawie.

Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca.

Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny.

(PAP)


POWIĄZANE

Tuż przed corocznymi wyjazdami na Wszystkich Świętych e-petrol.pl nie ma pomyśln...

Copa Cogeca, CEJA, EFFAT i GEOPA jako największe organizacje rolnicze, związki z...

Amerykański departament rolny opublikował dane eksportowe U.S. Census Bureau (US...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę