Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Spożycie drobiu będzie wypierać mniejsze spożycie wieprzowiny

17 kwietnia 2016
Spożycie drobiu będzie wypierać mniejsze spożycie wieprzowiny
PAP / Dariusz Delmanowicz

W tym roku powinniśmy spożywać więcej mięsa drobiowego. Odbędzie się to kosztem spożycia wieprzowiny - przewidują eksperci Agencji Rynku Rolnego.

W 2015 r., spadek cen detalicznych drobiu spowodował, że mięso to nadal było konkurencyjne cenowo w stosunku do mięsa czerwonego, co skutkowało wzrostem jego konsumpcji.

Eksperci ARR powołując się na dane Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podają, że bilansowe spożycie mięsa drobiowego w 2015 r. wyniosło 29 kg na mieszkańca i było o 0,8 kg na mieszkańca większe niż w 2014 r.

W tym roku wynik ten może jeszcze ulec poprawie.

Eksperci ARR przewidują, że spożyjemy w tym roku 29,5 kg mięsa drobiowego na mieszkańca.

Przyczyni się do tego m.in. przewidywany spadek spożycia wieprzowiny.

(PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę