Wypracowanie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt to główny cel prac zespołu powołanego Zarządzeniem nr 5 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28.02.2017 r.
4 Października odbyło się czwarte posiedzenie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka, któremu przewodniczył minister Krzysztof Jurgiel. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele producentów, związków, stowarzyszeń, instytutów naukowych, którzy zostali powołani do prac zespołu.
Zespół pracuje nad programem dotyczącym możliwości stosowania alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Polska importuje rocznie ponad 2,3 mln ton śruty sojowej.
Na dzisiejszym spotkaniu przeanalizowano działania, jakie może podjąć Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także hodowcy, producenci pasz, ośrodki doradztwa rolniczego i instytuty naukowe, by zwiększyć stosowanie alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Wśród tych działań większość ukierunkowana jest na upowszechnienie hodowli soi, zwiększenie areału uprawy tej rośliny, zwiększenie możliwości udziału rzepaku w mieszankach paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Działania związane z dopuszczeniem do stosowania w żywieniu zwierząt przetworzonego białka zwierzęcego będą wymagały zmiany przepisów na poziomie Unii Europejskiej.
Wszyscy członkowie zespołu wykazali chęć podjęcia trudu i realizacji programu. Większość wskazała jednak, że uniezależnienie Polski od importu soi jest procesem długotrwałym. Nie ma możliwości szybkiego ograniczenia importu ponad 1 mln ton białka sojowego i zastąpienia go rodzimym źródłem białka.
źródło: MRiRW