5 czerwca 2016 r. w uzdrowisku Supraśl odbyła się impreza, pt. „Uroczysko w Supraskim Garncu”. Święto to nie tylko spotkanie ze sztuką, ale też z lokalną tradycją i przyrodą. Promuje regionalnych twórców, zdrowy tryb życia oraz tradycję kulinarną i kulturę regionu.
Na zaproszenie organizatorów udział w tym spotkaniu wzięła Agencja Rynku Rolnego, reprezentowana przez Prezesa Łukasza Hołubowskiego i dyrektora OT ARR w Białymstoku Jadwigę Zabielską. Pracownicy OT przygotowali stoisko informacyjno-promocyjne, na którym dostępne były broszury informacyjne, a także udzielane były informacje o bieżącej działalności Agencji Rynku Rolnego.
Głównym punktem „Uroczyska” były słynne już Mistrzostwa Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej oraz konkurs nalewek Puszczańskich. Częścią święta był także kiermasz zdrowej żywności "Natura na talerzu". W Supraślu można było kupić m.in. ekologiczne zioła, przyprawy, oleje, a także wędliny, ciasta i miody. Nie zabrakło też wydarzeń artystycznych. Na scenie ustawionej w centrum miasteczka wystąpiły zespoły ludowe, folkowe i młodzieżowe.
Podczas „Supraskiego garnca” zostały przeprowadzone także warsztaty kulinarne sfinansowane ze środków Agencji Rynki Rolnego. Zwycięzcom Mistrzostw Świata w pieczeniu kiszki i babki ziemniaczanej Prezes ARR Łukasz Hołubowski wraz z dyrektorem OT ARR Jadwigą Zabielską wręczyli nagrody.
ARR