Od najmłodszych lat słyszymy, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To slogan powtarzany przez wszystkich dietetyków, ale także większość rodziców. Niestety wiele osób rezygnuje z jedzenia rankiem, na rzecz chociażby dłuższej drzemki. Jednak omijanie tego punktu w codziennym menu, może doprowadzić do problemów zdrowotnych. Co więc zrobić, gdy chcemy jeść śniadania, ale nie mamy za dużo czasu na jego przyrządzanie?
Wiele osób przed wyjściem w domu lekceważy jedzenie śniadania, a co za tym idzie nie dostarcza organizmowi niezbędnej energii do dalszych działań w ciągu dnia. Idziemy do pracy, czy szkoły i podejmujemy się realizacji przeróżnych czynności, kiedy tak naprawdę nie mamy na nie fizycznie siły. To bardzo duże niedopatrzenie, które należy jak najszybciej wyeliminować.
Śniadanie a dieta
Unikanie tego pierwszego posiłku prowadzi do problemów z utrzymaniem prawidłowej masy ciała, przez co nawet jeśli ćwiczymy i w ciągu dnia jemy zdrowe rzeczy - możemy mieć problem ze „zrzuceniem” zbędnych kilogramów. Jeśli nie dostarczymy organizmowi pożywienia po przebudzeniu, będzie to dla niego sygnał, iż musi oszczędzać zgromadzoną dotychczas energię. Przez co metabolizm znacznie spowolni, co będzie skutkowało magazynowaniem tłuszczu.
Dietetycy często powtarzają: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi. Co oznacza, że wraz z mijającymi godzinami w ciągu dnia powinniśmy zmniejszać ilość kalorii w spożywanych posiłkach, tak by kolacja była jak najmniej kaloryczna, a śniadanie dało nam siłę na resztę dnia.
Przepisów na zdrowe śniadanie jest cała masa. Jednak nie oszukujmy się - komu się chce rano przygotowywać potrawę z dbałością o szczegóły? Szukamy rozwiązań, które zajmą nam jak najmniej tak cennego czasu rankiem, ale też nie napchają nas konserwantami i chemią.
Obudź w sobie dziecko!
Większość z nas ciepło wspomina kaszkę ryżową, którą jadło się będąc dzieckiem. To rozwiązanie, które jest bardzo proste w przyrządzeniu, a stanowi idealnie poszerzenie diety maluszka. Jednak z czasem, kiedy możemy tę dietę poszerzać jeszcze bardziej, rezygnujemy z kaszki i dajemy dzieciom coraz więcej warzyw oraz pełnowymiarowe obiadki. Mijają lata, a smak kaszki pozostaje tylko wspomnieniem. Dlaczego by więc nie wrócić do tych przyjemnych, kulinarnych wspomnień?
Mixit wie co dobre
Z myślą o szybkim, zdrowym i co ważne dla osób z nietolerancją - bezglutenowym posiłku, Mixit stworzył pierwszą na rynku kaszkę, która zaspokoi kubki smakowe najbardziej wybrednych osób. Smak Jagody w ryżu, które maja bardzo przejrzysty skład, gdzie nie znajdziemy konserwantów i sztucznych barwników. Oprócz błyskawicznej kaszy ryżowej oraz mlecznych dodatków, znajdziemy tam liofilizowane owoce malin, truskawek, czarnej porzeczki i jeżyn, które wypełniają opakowanie tuby. Sposób przygotowania nie mógłby być prostszy. Wystarczy zalać 50 g kaszki, 100 ml wody i voila! Śniadanie gotowe. Liofilizowane owoce, czyli inaczej owoce poddane suszeniu poprzez zamrożenie, pod wpływem wody napęcznieją i będą zdrowym urozmaiceniem.
Teraz naprawdę nie potrzeba wiele czasu by przygotować wartościowe śniadanie, które da nam siłę na resztę dnia. Warto poświęcić 5 minut na przygotowanie ekspresowego posiłku rankiem. Z pewnością zjedzenie czegoś przed wyjściem z domu poprawi nam samopoczucie.
www.mixit.pl
Newseria Lifestyle