Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sposób na jędrność, jakość i trwałość owoców jagodowych

14 lipca 2022
Sposób na jędrność, jakość i trwałość owoców jagodowych

Aby owoce jagodowe były atrakcyjne dla kupujących, powinny mieć wysoką jakość, odpowiednią wielkość i równomierne wybarwienie, a także zachowywać trwałość w transporcie i na etapie sprzedażowym. W przypadku owoców miękkich, takich jak truskawki czy maliny, uzyskanie pożądanego efektu nie jest łatwe, jednak są sposoby, żeby skutecznie wspomóc uprawy i korzystnie wpłynąć na kondycję plonów. Plantatorzy mają do dyspozycji produkt zawierający dobrze przyswajany przez rośliny kwas ortokrzemowy, który m.in. poprawia parametry jakościowe owoców.

Uprawy jagodowe to specyficzna, niełatwa dziedzina. Cechy owoców, takie jak miękkość i krótka przydatność do spożycia, wymagają od producentów skupienia się na jakości, aby klienci mogli cieszyć się walorami wizualnymi i smakowymi kupowanych plonów. Dlatego plantatorzy coraz częściej są zainteresowani rozwiązaniami, które pozytywnie wpływają na jędrność, trwałość i atrakcyjność owoców, a jednocześnie, zgodnie z trendami rynkowymi, nie mają okresu karencji, są więc całkowicie bezpieczne.
Najlepsza truskawka, najbardziej wartościowa to ta, która jest wyrośnięta, odpowiedniego kalibru, wybarwiona, wysokiej jędrności i twardości, wolna od chorób i szkodników. Oczywiście bardzo ważny jest też smak – mówi Karol Madej, który prowadzi sklep ogrodniczy w Mogielnicy (w woj. mazowieckim). – Owoce, które mają większą jędrność i twardość, są mniej podatne na choroby grzybowe, takie jak szara pleśń czy brunatna zgnilizna. Możemy więc ograniczyć ilość konwencjonalnych zabiegów chemicznych, co ma ogromne znaczenie dla konsumentów.

Warto postawić na krzem

Aby jego klienci mogli uzyskać ten efekt, Karol Madej rekomenduje nawóz ECKOSIL z portfolio firmy Amagro. Zawiera on krzem w biodostępnej, najlepiej przyswajanej przez rośliny formie kwasu ortokrzemowego, a także żelazo, cynk i molibden. Jest to produkt, który m.in. optymalizuje pobieranie składników pokarmowych oraz minimalizuje skutki stresu biotycznego i abiotycznego, dzięki czemu pozytywnie wpływa na jędrność, wielkość i masę owoców. Ponieważ krzem usztywnia ściany komórkowe, owoce stają się bardziej odporne na choroby grzybowe i szkodniki. Co istotne, zastosowanie tego nawozu wpływa korzystnie również na jakość pozbiorczą plonów.

Sprawdzony przepis na owoce wysokiej jakości

ECKOSIL to produkt, który nie ma okresu karencji. Aplikuje się go po kwitnieniu, na etapie zawiązywania owoców. – ECKOSIL powinien stać się standardem w uprawie roślin jagodowych, takich jak truskawka, malina, borówka i inne owoce miękkie – podkreśla Krystian Kieszek z firmy Amagro. – Ma optymalne pH, więc idealnie miesza się z innymi produktami, np. z nawozami wapniowymi, i poprawia przyswajanie składników pokarmowych. Zalecamy stosowanie do oprysku nalistnego mieszaniny 0,5 l ECKOSIL-u i 5 l CALCIO SPRINT na hektar. CALCIO SPRINT nie zawiera azotu, dlatego nie pobudza roślin do wzrostu, natomiast poprawia jakość plonu. W ciągu sezonu powinno się wykonać 3 takie zabiegi, aby osiągnąć jak najlepszy efekt.

ECKOSIL sprawdza się także w malinach – obecnie trwa okres kwitnienia wczesnych odmian, zatem jest to dobry moment, aby zaplanować zabieg nawożenia. Również w przypadku tych owoców bardzo ważna jest jędrność i kondycja pozbiorcza. Jak wynika z obserwacji, po zastosowaniu produktu ECKOSIL w mieszaninie z CALCIO SPRINT maliny są mniej podatne na rozpadanie się.

Plantatorzy doceniają efekty nawożenia

Nasi klienci są bardzo zadowoleni z działania ECKOSIL-u z produktem CALCIO SPRINT. Jest to rewelacyjne połączenie, które buduje wysokiej jakości plon, bardzo atrakcyjny pod względem handlowym – opowiada Karol Madej.

Potwierdzeniem tych słów są efekty, jakie dzięki rekomendowanemu nawożeniu uzyskują klienci zaopatrujący się w jego sklepie. Mimo niesprzyjających warunków, które ostatnio panują – zimnych nocy, dość dużej wilgotności powietrza i wysokiej rosy – truskawki z tak wspomaganych plantacji utrzymują cały czas bardzo wysoką jakość, są jędrne, równo wybarwione i zdrowe, mimo ryzyka porażenia szarą pleśnią i brunatną zgnilizną.

 

 


POWIĄZANE

Uprawa soi przy wsparciu technologii – ciekawy kierunek dla polskich rolników Ar...

Najnowsze dane GUS pokazały zaskakująco wręcz dobre dane na temat aktywności dew...

Świadczenie 500 plus, a od początku 2024 roku podwyższone do 800 plus, wypłacane...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę