Przy ZPM Mrągowo powstaje najnowocześniejszy Zakład Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Polsce. Koszt inwestycji szacowany jest na około 400 mln zł. Planowana wydajność Zakładu to 3 mln litrów mleka i serwatki na dobę. Zatrudnienie w nowej proszkowni znajdzie najprawdopodobniej 160 osób.
W sąsiedztwie Mrągowo (ZPM), gdzie produkowane są m.in. doceniane przez konsumentów Maślanka Mrągowska i napoje fermentowane Milko, powstanie nowoczesna fabryka proszków mlecznych.
Produkowane będą tu, m.in. białka serwatkowe o dużej czystości i produkty z linii baby food.
Wykonawcą części budowlanej inwestycji jest firma Budimex S.A. Technologie zapewni GEA Polska. Planowane uruchomienie Zakładu Produkcji Sproszkowanych Wyrobów Mleczarskich w Mrągowie to lata 2018/19 r.
Forum Mleczarskie