W drugiej połowie lipca osłabienie cen na rynku trzody chlewnej rzeźnej ciąg dalszy, stwierdzają analitycy Stowarzyszenia "Producenci trzody chlewnej Ukrainy".
Średnia ważona cena zakupu wieprzowiny w żywej wadze spadła o 3% w porównaniu z poprzednim tygodniem, zatrzymując się na poziomie około 76,8 UAH/kg. Tak, chociaż na Wschodzie, w Centrum i w W regionach południowych ceny zakupu w tym tygodniu wahały się głównie w granicach 77-79 UAH/kg, znacznie niższe ceny w regionach zachodnich (75-76,5 UAH/kg) Kontynuuj "ciągnięcie" krzywej cenowej w dół.
Znacznie niższe ceny skupu na Zachodzie znacząco wpływają na sytuację cenową w segmentu chłodzonej wieprzowiny i w innych regionach oraz zwiększyć konkurencję między jego dostawców, mówią przedstawiciele przetwórstwa mięsnego. Jednocześnie recenzje o przebiegu sprzedaży hurtowej i końcowej, a także oczekiwaniach cenowych niejednoznaczne, chociaż dostawcy żywca nie zaobserwowali jeszcze żadnego odrzucenia zamówione partie z wyprzedzeniem, ani ich transfery. Jednocześnie wielu operatorów odnotowuje pierwsze oznaki sezonowego osłabienia podaży wieprzowiny – spadek średnia masa uboju zwierząt i/lub wielkość partii przeznaczonych do sprzedaży ze względu na gorące warunki pogodowe. Tak więc bardziej ograniczona oferta przez kilka tygodni powinna zapewnić wsparcie dla notowań na rynku żywca.
Analitycy POLSUS, stwierdzają, że eobecnie obserwujemy wyższy od oczekiwanego wzrost cen trzody chlewnej, jednak coraz większa konkurencja ze strony krajów trzecich stawia pod znakiem zapytania przyszłość europejskich producentów wieprzowiny.
Czerwiec minął nam pod znakiem spokojnego wzrostu wartości trzody chlewnej na rynku. Zgodnie z oczekiwaniami, wraz ze wzrostem temperatury wzrasta popyt na wieprzowinę. Popyt ten nie jest jakiś oszałamiający, jednakże niezwykle niska podaż winduje ceny do nowych rekordów. W tym spokojnym okresie nastąpił jednak ruch nieoczekiwany, a dokładniej ostatnia w czerwcu sesja VEZG w Niemczech, która wyskoczyła do góry o 7 centów. Nie pozostało to bez wpływu na rynek polski, gdzie coraz częściej obserwujemy stawki powyżej 12 zł w klasie E (co daje około 9,50-9,60 zł za kg żywej wagi). Cena tucznika to jedno, ważniejsze jest jednak to, jak ma się relacja tego co uzyskujemy za świnie, z tym, ile kosztuje nas ich wyprodukowanie, wyżywienie. Podstawowym systemem żywienia świń w Polsce jest żywienie na sucho, z wykorzystaniem zbóż paszowych, którego głównym przedstawicielem jest jęczmień paszowy. W obecnym czasie jest on nad wyraz korzystny dla nas, co pokazuje poniższa grafika.
Z kolei Chiny notują nadpodaż świń rzeźnych w Chinach, a ceny żywca wieprzowego spadły poniżej opłacalności produkcji. Ale produkcja wieprzowiny w Chinach nadal rośnie i w pierwszej połowie 2023 roku. Po dużych wzrostach w ostatnich dwóch latach, teraz progres jest bardziej umiarkowany i wynosi 3,2%.
Według Chińskiego Narodowego Biura Statystycznego w pierwszej połowie 2023 roku w Chinach wyprodukowano 30,3 mln ton wieprzowiny, co oznacza wzrost o 3,2% w porównaniu z pierwszą połową 2022 roku. W tym celu zabito 375,5 miliona świń; było to o 2,6% więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Statystyki szacują pogłowie trzody chlewnej na koniec czerwca na 435,2 mln sztuk, co oznacza wzrost o 1,1% w ciągu roku.
Chiny powoli przestają być rynkiem zbytu dla zagranicznej wieprzowiny.
oprc, e-mk, ppr.pl na podst źródeł: PLSUS, Stowarzyszenie "Producenci trzody chlewnej Ukrainy" j