Według Reutersa, nadmierne zapasy drobiu i jaj na rynku chińskim powodują w ostatnich tygodniach duży spadek cen tych produktów. Tak niskich wartości nie notowano od kilku lat. Presję na obniżki wywiera spadek popytu.
W 2019 roku chińscy hodowcy drobiu zwiększali produkcję, szukając alternatywy dla niskiej podaży wieprzowiny z uwagi na nadal trwające problemy z ASF. W 2019 roku produkcja drobiu w Chinach wzrosła o 12 proc. do 22,39 mln ton.
Powstała nadwyżka produktów drobiarskich napotkała na słabszy popyt konsumencki. Choć w Chinach wzrosło zainteresowanie zakupem drobiu i jaj, nie są to jeszcze poziomy sprzed epidemii koronawirusa.
Hamulcem nadal jest brak powrotu do normalności w sektorze gastronomicznym czy brak organizacji wydarzeń publicznych.
Azjatyccy analitycy przewidują, że zapasy jaj do końca roku będą wysokie, co utrzyma ceny na niskim poziomie, a nadchodzące Święta w Chinach mogą tylko nieznacznie podnieść ceny.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz