Indeks cen mięsa FAO wynosił średnio 114,6 punktu w sierpniu, co oznacza spadek o 3 procent w porównaniu z lipcem i 5,4 procent w porównaniu z analogicznym okresem ubiegłego roku. Zostało to zgłoszone przez FAO.
Spadek wpłynął na światowe ceny wszystkich rodzajów mięsa. Największy spadek wykazały jednak ceny jagnięciny, głównie ze względu na gwałtowny wzrost podaży eksportowej, głównie z Australii, a także słabnący popyt z Chin.
Ceny wieprzowiny również spadły, głównie z powodu słabego popytu ze strony wiodących krajów importujących i znacznej podaży eksportowej w Europie przy niższej sprzedaży na rynku krajowym.
W sierpniu światowe ceny mięsa drobiowego nadal spadały. Wynika to głównie ze znacznych wielkości dostaw, zwłaszcza z Brazylii, mimo że kilka wiodących krajów importujących w Azji Wschodniej i na Bliskim Wschodzie aktywnie zaopatruje się.
Ceny wołowiny nieznacznie spadły z powodu wysokiej liczby ubojów w wielu wiodących krajach produkujących i powolnego popytu importowego, zwłaszcza w Azji Północnej.
oprac, e-mk ppr.pl podst źródło: FAO