Pierwszy Europejski Kongres Sorgo
Akt założycielski: utworzenie europejskiego sektora sorgo „Prawdziwy potencjał sorgo w Europie” był tematem pierwszego – i udanego – Europejskiego Kongresu Sorgo*, który odbył się w Bukareszcie w dniach 3 i 4 listopada 2016 r. To pionierskie Wydarzenie zostało oficjalnie otwarte przez rumuńskiego Ministra Rolnictwa i zgromadziło 250 osób zajmujących się zawodowo produkcją sorgo, w tym ekspertów europejskich i międzynarodowych.
Tematyka sięgała od agronomii i postępu genetycznego po rynki i rynki zbytu, a także politykę rolną i lobbing. Dwa dni dyskusji i debat przyniosły jasne wnioski: w Europie istnieje realny potencjał rozwoju sorgo z wielu ważnych powodów, związanych z klimatem glebowym, warunkami i kwestiami środowiskowymi, względami ekonomicznymi i finansowymi, a nawet przepisami.
Jednakże choć nikt nie może zaprzeczyć, że istnieją czynniki zdolne pobudzić rozwój i że można je wykorzystać, jest oczywiste, że nie istnieje odpowiednio zorganizowana i ustrukturyzowana struktura potrzebna do ustanowienia takiej wspólnej inicjatywy.
Dlatego też pod koniec Kongresu różni interesariusze zajmujący się produkcją sorgo (od nasion po produkty przetworzone) wyrazili ambicję połączenia się jako siła europejska, pracująca w oparciu o wspólny cel strategiczny i wspólny plan działania, odgrywając rolę aktywną rolę w utworzeniu sektora w celu rozwoju i promocji sorgo w Europie.
Tym samym Pierwszy Europejski Kongres Sorgo stanowi akt założycielski organizacji znanej jako Sorghum ID, która w nadchodzących miesiącach musi teraz podjąć wyzwanie, udowadniając, że może dotrzeć do różnych zainteresowanych stron zajmujących się sorgo w Europie i zjednoczyć ich.
Powierzchnia upraw sorgo:
potwierdzony wzrost w Europie Drugi rok z rzędu areał sorgo w Europie rośnie. Dane opublikowane przez Sorghum ID, europejską międzybranżową gałąź sorgo, potwierdzają rosnące zainteresowanie europejskich rolników tą uprawą. W przypadku ziarna sorgo szacunkowy areał wynosi 174 000 ha w UE-28, co oznacza wzrost o 19% w porównaniu z 2018 r. Podobny wzrost obserwuje się w przypadku kiszonki z sorgo, który wzrasta o 18% przy szacowanym areale wynoszącym 86 400 ha. Wzrost areału na całym kontynencie…
W UE suche warunki na przełomie 2018 i 2019 r. negatywnie wpływały na siew rzepaku i pszenicy oraz zachęcały rolników do przejścia na uprawy alternatywne. Jako roślina jara o małych wymaganiach wodnych, oczywistym wyborem było sorgo. Tak jest we Francji, gdzie areał uprawy zbóż i sorgo na kiszonkę wzrósł odpowiednio o 14% i 20%, wzmacniając tym samym jej status czołowego europejskiego producenta.
W Europie Środkowej znaczny wzrost areału odnotowano w Rumunii (+19%), na Węgrzech (+50%) i Austrii (+30%). Wysokie plony w roku 2018 oraz różnorodność dostępnych odmian sprawiły, że w oczach producentów sorgo stało się opłacalną uprawą. … oraz w krajach trzecich Na Ukrainie areał uprawy sorgo zbożowego wzrósł o ponad 25% i osiągnął 54 000 ha.
W Rosji, mimo braku w pełni wiarygodnych danych, uważa się, że tendencja ta powinna podążać tym samym torem. Wreszcie w Iranie, kolejnym kraju, w którym Sorghum ID prowadzi działania promocyjne, ogłasza się, że areał osiągnie 65 000 ha (zboże + kiszonka), co oznacza wzrost o 40% w porównaniu z 2018 r. Wielkości pozostają do potwierdzenia. Równolegle ze wzrostem areału produkcja powinny również spełnić oczekiwania i wykazać znaczny wzrost, nawet jeśli na tym etapie jest jeszcze za wcześnie, aby to dokładnie ocenić. Należy zaznaczyć, że warunki pogodowe sprzyjają dobremu rozwojowi sorgo w Europie Wschodniej i Środkowej, natomiast narastające okresy suszy i upałów zaszkodziły potencjałowi roślin w Europie Zachodniej. Będzie to konieczne.
Sorgo to potrawa na miarę czasów
Dzisiejszy konsument jest spragniony zdrowych, doskonale przekodowanych produktów, wytwarzanych lokalnie w przyjaznych dla środowiska warunkach. Sorgo jest jedną z cnotliwych upraw, którym mogą zaufać profesjonaliści z branży spożywczej. Sorgo jest piątym najczęściej uprawianym zbożem na świecie, które jest bardzo popularne w Afryce i jest w pełni rozwinięte w Europie. I nie bez powodu! Ziarno sorgo jest porównywalne pod względem odżywczym z innymi głównymi ziarnami zbóż pod względem białka, energii, witamin i minerałów. Jest również bardzo bogatym źródłem błonnika.
Sorgo: nowicjusz na scenie? I tak, i nie. Chociaż sorgo jest nowością w Europie, jest starożytną rośliną uprawną w Afryce i Azji. Od niepamiętnych czasów dowiódł swojej wartości, służąc jako podstawowy pojemnik pełen zasobów.
Jest to ziarno, które można gotować jak ryż lub komosę ryżową, używane do produkcji piwa, ciast, syropu, alkoholu, sorgo i wielu innych. Z wieloma strunami na smyczku, jest bardzo cenioną częścią każdego doznania smakowego: śniadania, obiadu, kolacji...
Dziś Europa dopiero poznaje zalety tego magicznego ziarna, zarówno na podniebieniu, jak i dla ciała: powstaje gwiazda.
Portret ziarna sorgo
Odmianą sorgo przeznaczoną do produkcji pasz dla zwierząt jest ziarno sorgo: małe sorgo wyselekcjonowane do produkcji ziarna. Gatunek ten znany jest z wysokiego potencjału plonowania i doskonałej odporności na choroby związane z wyleganiem.
Kolory i rozmiary: Ziarno sorgo jest okrągłe i spiczaste. Charakteryzuje się dużą różnorodnością odcieni i rozmiarów (średnica od 4 do 8 mm). Jego TKW (Tysiąc-Kernel-Weight) waha się od 6 do 70 g*.
Służymy indywidualnym i środowiskowym korzyściom zdrowotnym!
Sorgo to nie tylko kolejny smaczny przysmak, nadaje się do każdego stylu kulinarnego i robi więcej: jest cnotliwe. Bardzo pożywny, jest pełen białek, żelaza, witaminy B6, niacyny i fosforu...
Wysokoenergetyczny, bogaty w antyoksydanty, bezglutenowy, a tym samym w pełni odpowiedni dla alergików, jest również źródłem błonnika pokarmowego i potasu.
Krótko mówiąc, sorgo jest silnym sprzymierzeńcem zdrowia jednostki. Jest to również dobre dla środowiska, ponieważ ma bardzo niskie zapotrzebowanie na wodę!
Wznieśmy toast!
Baijiu, likier wytwarzany z sorgo, jest tradycyjnym chińskim napojem i jest podawany na głównych oficjalnych kolacjach i lunchach biznesowych. Wyrafinowane, elitarne i zrodzone z przedłużonego procesu fermentacji, Baijiu jest spożywane w maleńkich kieliszkach (2 cl).
Sorgo jest również surowcem używanym w tradycyjnych piwach spożywanych od wieków w Afryce.
Dziś, dzięki wielu ciekawym właściwościom, którymi można się pochwalić, sorgo odgrywa coraz ważniejszą rolę w europejskich browarach.
Dla Monii Carammy z firmy Macaronicus SA (www.apuntino.com) i więzoci espertów, ze względu na jej potencjał w przemyśle spożywczym, sorgo jest nadal niedostatecznie wykorzystywane.
Sorgo to niezawodna uprawa.
Nieco ponad 40% tej produkcji jest przeznaczone bezpośrednio do spożycia przez ludzi, głównie w Afryce i Azji.
Ludzie spożywają sorgo w postaci pełnego ziarna, na przykład w postaci kaszy manny i mąki (bezglutenowej) oraz w postaci cukru lub napojów alkoholowych (piwo, napoje spirytusowe) po przetworzeniu, słodowaniu i fermentacji.
Spożycie pasz dla zwierząt stanowi kolejne 40 do 45% produkcji sorgo, na przykład jako kiszonka, pastwisko lub składnik zboża w produkcji mieszanek paszowych.
Coraz więcej rolników w Europie uprawia sorgo. Sorgo jest rośliną uprawną, która daje im zarówno szansę na dywersyfikację, jak i agronomiczną odpowiedź na globalne ocieplenie (nie zapominajmy, że 85% gruntów rolnych nie jest nawadnianych!). Kolejny przekonujący argument: dzięki genetyce sorgo gwiaździstego plony rosną. Powierzchnie rosną, co wzmacnia bezpieczeństwo dostaw. W 2019 roku, po raz drugi z rzędu, powierzchnia upraw sorgo w Europie znacznie wzrosła. W UE-28 średni wzrost w porównaniu z rokiem poprzednim wynosi +10 %, przy czym różnice zależą od kraju (+ 9 % we Włoszech, + 14 % we Francji, + 18 % w Rumunii, + 30 % w Austrii, + 50 % na Węgrzech...). Na Ukrainie powierzchnia upraw wzrosła o 25%. Ten wzrost powierzchni, a także dobry poziom plonów, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej, pozwoliły osiągnąć ogólną produkcję (UE-28 + Ukraina i Rosja) na poziomie 1,3 mln ton, co stanowi dobry poziom produkcji, przewyższający poprzednie wyniki zbiorów.
Sorgo to potrawa na miarę czasów
Dzisiejszy konsument jest spragniony zdrowych, doskonale przekodowanych produktów, wytwarzanych lokalnie w przyjaznych dla środowiska warunkach. Dzisiejszy
konsument chce wiedzieć, w jaki sposób karmiono zwierzęta. Sorgo jest jedną z cnotliwych upraw, którym mogą zaufać specjaliści od pasz dla zwierząt.
Portret ziarna sorgo
Odmianą sorgo przeznaczoną do produkcji pasz dla zwierząt jest ziarno sorgo: małe sorgo wyselekcjonowane do produkcji ziarna. Gatunek ten znany jest z wysokiego potencjału plonowania i doskonałej odporności na choroby związane z wyleganiem.
Kolory i rozmiary: Ziarno sorgo jest okrągłe i spiczaste. Charakteryzuje się dużą różnorodnością odcieni i rozmiarów (średnica od 4 do 8 mm). Jego TKW (Tysiąc-Kernel-Weight) waha się od 6 do 70 g.
Istnieje wiele istotnych powodów, dla których warto używać sorgo jako paszy dla zwierząt
Sorgo ma skład odżywczy podobny do kukurydzy, ale o nieco wyższym poziomie białka i wartości energetycznej. Sorgo może zatem doskonale służyć jako dodatek do dawek pokarmowych większości zwierząt gospodarskich.
oprac, e-red, ppr.pl na podst źródlo ssorghum news