MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Sokołów edukuje na temat diety dla dzieci

3 października 2022
Sokołów edukuje na temat diety dla dzieci

Na co zwrócić uwagę, by dieta dziecka była jak najlepsza dla jego rozwoju? Według jakich zasad komponować codzienne posiłki najmłodszych? Odpowiedzi na te pytania poznać mogli uczestnicy warsztatów kulinarnych, zorganizowanych przez firmę Sokołów. Część edukacyjną poprowadziła dr Wanda Baltaza – dietetyk kliniczny, a część praktyczną – czyli wspólne gotowanie, dwóch szefów kuchni: Sebastian Olma oraz Dominik Moskalenko.



Sokołów od lat podejmuje inicjatywy edukacyjne, których celem jest promowanie pełnowartościowej diety. – Nasze działania w szczególny sposób kierujemy do dzieci i młodzieży – podkreśla Marcin Bałanda, Dyrektor Spółki ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – Mamy dla nich ciekawą ofertę produktów, dostosowanych do ich potrzeb, czyli linię wędlin Sokoliki, której ambasadorem jest znakomity sportowiec - Łukasz Fabiański. Realizujemy również wiele akcji, poprzez które chcemy zachęcać dzieci i młodzież do właściwego odżywiania, i do zdrowego, aktywnego trybu życia. Oczywiście zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważna jest w tym wszystkim przyjemność – dlatego Sokoliki mają pyszny smak, a naszą edukację łączymy z dobrą zabawą i czasem spędzanym wspólnie z rodziną. Na tych założeniach oparliśmy też nasze kolejne warsztaty, których tematem była wartościowa i odpowiednio zbilansowana dieta dzieci.

WARSZTATY KULINARNE SOKOŁÓW
PRZEPISY DOMINIKA MOSKALENKO



LUNCHBOX 1

Parówki Sokoliki zapiekane w cieście francuskim

• Parówki Sokoliki - 1 opakowanie
• Ciasto francuskie – 300 g
• Żółtko jajka
• Ketchup – 1 łyżka
• Musztarda miodowa – 1 łyżka

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Rozłóż na stole ciasto francuskie, posmaruj cienką warstwą ketchupu i musztardy i ułóż na nim parówki. Następnie ponacinaj ciasto w prostokąty takiej wielkości, aby dało się w nich zawinąć parówki. Owiń parówki ciasno ciastem, a następnie natnij z jednej strony co około 0,5 cm i następnie zwiń w kółko i zepnij wykałaczką. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem i piecz przez około 20-25 minut.

Dodatkowo do lunchboxu:
• Warzywa krojone w słupki
• Hummus Z Gruntu Dobre
• Owoce sezonowe

LUNCHBOX 2

Muffin jajeczny z Foodbolówką Sokoliki

Baza na 6 muffinów
• 3 jajka
• Ser żółty cheddar lub feta – 45 g
• Sól i pieprz
• 50 ml śmietany 30%
• Foodbolówki Sokoliki – 1 opakowanie
Warianty:
1) Cebula podsmażana z pieczarkami
2) Duszony por
3) Podsmażana papryka z czosnkiem
4) Podsmażana cukinia


Piekarnik rozgrzej do 180°C. W zależności od wybranego wariantu, podsmaż odpowiednie warzywa. W misce roztrzep jajka z dodatkiem soli i pieprzu. Dodaj śmietanę, starty ser, warzywa i wymieszaj. Formy do muffinów natłuść oliwą i napełnij masą. Do każdego muffina włóż po 1,5 Foodbolówki Sokoliki pokrojonej w ćwiartki. Piecz około 15 minut.

Dodatkowo do lunchboxu:
• Pomidorki cherry i małe kulki mozzarelli
• Owoce sezonowe


LUNCHBOX 3

Wrap z Szyneczką drobiową SOKOLIKI

• Laffa albo tortilla
• Hummus Z Gruntu Dobre albo serek śmietankowy
• Szyneczka drobiowa Sokoliki
• Sałata masłowa
• Papryka
• Ser żółty w plastrach

Tortillę albo laffę posmaruj hummusem albo serkiem i następnie ułóż na niej składniki: zaczynając od liści sałaty, przez plasterki sera i szyneczki, a na końcu papryka. Przypraw delikatnie solą i pieprzem i ciasno zawiń. Pokrój na odpowiedniej wielkości porcje.

Dodatkowo do lunchboxu:
• Pokrojone świeże warzywa
• Owoce sezonowe

 

PRZEPISY SEBASTIANA OLMY



SKŁADNIKI W PRZEPISACH NA 4 PORCJE

Śniadanie

Omlety z paróweczkami drobiowymi Sokoliki, serem cheddar i sałatką ze świeżych warzyw

• Jajka - 4 szt.
• Mąka pszenna - 2 łyżki
• Sól do smaku
• Proszek do pieczenia - 1 mała łyżka
• Mleko - 100 ml

W misce rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną masę, a żółtka utrzyj dodając do nich mąkę pszenną, sól, proszek do pieczenia i mleko. Następnie obie masy połącz w jedną i lekko wymieszaj, tak aby białka nie opadły zbyt szybko.

• Paróweczki Sokoliki - 1 opak.
• Olej do smażenia

Paróweczki Sokoliki potnij na cienkie, okrągłe kawałki grubości około 0,5 cm. Rozgrzej patelnię teflonową, lekko posmaruj olejem i gdy się zagrzeje, nalej porcję ciasta na omlety. Z pociętych paróweczek możesz ułożyć na omlecie dowolny wzór np. uśmiech lub literki. Omleta smaż na małym ogniu, gdy spód się lekko zarumieni przewróć na drugą stronę lub przykryj pokrywką.

• Rukola - 1 opak.
• Pomidorki cherry kolorowe – 100 g
• Oliwki zielone i czarne po 50 g
• Cebula czerwona - 2 szt.
• Ser cheddar - 1 szt.

Po usmażeniu omleta przełóż na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Finalnie omleta udekoruj świeżymi liśćmi rukoli, pomidorkami cherry, oliwkami, kawałkami pociętej czerwonej cebuli i tartym serem cheddar.

 Obiad

Kolorowy makaron z Foodbolówkami Sokolikami w sosie pomidorowym
z warzywami i parmezanem

• Cebula biała cukrowa - 1 szt.
• Czosnek - 5 ząbków
• Marchewka - 1 szt.
• Cukinia - 1 szt.
• Papryka kolorowa - po 50 g
• Sos pomidorowy - 1 l
• Bazylia - 1 doniczka
• Kolorowy makaron fusilli – 400 g

Na patelni podsmaż cebulę i czosnek, pokrojoną w kostkę marchewkę, cukinię i paprykę. Gdy warzywa zmiękną podlej je sosem pomidorowym i zagotuj, na koniec dodaj świeżą bazylię.
Kolorowy makaron ugotuj w posolonej wodzie około 8 minut, następnie odcedź go do sosu pomidorowego.

• Foodbolówki Sokoliki - 2 opak.
• Bazylia do dekoracji
• Parmezan – 150 g

Do patelni z makaronem i sosem dodaj Foodbolówki Sokoliki i całość razem zamieszaj. Przełóż porcje makaronu na talerz, udekoruj liśćmi bazylii i kawałkami parmezanu.

• Polędwiczka lub schab wieprzowy

Dla dorosłych można usmażyć polędwiczkę lub schab.

 Kolacja

Gofry ziołowe z szyneczką drobiową Sokoliki lub pasztetem Sokoliki,
kremowym serkiem i warzywami

Ciasto na gofry
• Mąka pszenna – 250 g
• Mleko - 220 ml
• Proszek do pieczenia - 1 łyżka
• Cukier - 1 łyżka
• Klarowane masło – 100 g
• Jajka - 2 szt.
• Zioła prowansalskie - 1 łyżka

W misce wymieszaj wszystkie suche składniki (mąkę, proszek, sól, cukier). Następnie dodaj mleko i jajka, zioła prowansalskie i mieszaj, aż masa będzie jednolita. Wlewaj stopniowo klarowane masło. Rozgrzej maszynkę do gofrów, posmaruj za pomocą pędzla lekko olejem i wlej ciasto, smaż około 5-6 minut, aż ciasto będzie złoto brązowe. Zdejmij i przełóż na kratkę, aby wystygło.

• Serek śmietankowy do smarowania - 200g
• Pasztecik Sokoliki - 1 opak.
• Szyneczka drobiowa Sokoliki – 1 opak.
• Pomidor - 2 szt.
• Ogórek zielony - 1 szt.
• Rzodkiewka - 1 mały pęczek
• Roszponka - 1 opak.

Gotowe gofry posmaruj serkiem śmietankowym do smarowania lub pasztecikiem Sokoliki. Na gofry ułóż plasterki szyneczki drobiowej Sokoliki i świeże warzywa takie jak pomidor, ogórek i rzodkiewka. Na wierzch dodaj kilka listków roszponki.


POWIĄZANE

W ostatnich latach przemysł rozrywkowy w Polsce przechodzi dynamiczne zmiany. Dz...

W dzisiejszym świecie, w którym technologia jest nieodłącznym elementem życia co...

W dzisiejszym świecie zmiany w gospodarce zachodzą w zastraszającym tempie. Prze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę