Orzeźwiające czy rozgrzewające, słodkie czy cierpkie? Koktajle na bazie warzyw i owoców to najgorętszy trend żywieniowy ostatnich lat. Niestandardowe połączenia smaków pozwalają przemycić w diecie produkty, po które rzadko sięgamy na co dzień. Napój z dodatkiem aloesu, rokitnika czy noni? Z Sokami Świata od Oleofarm można tworzyć nietuzinkowe, pełne aromatu miksy. Na zdrowie!
Niezależnie od pory roku ludzki organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania niezbędnej dawki witamin. W sezonie letnim o wartości odżywcze jest łatwiej, gdyż na każdym kroku dostępne są świeże warzywa i owoce. Jednak nawet w tym okresie coraz częściej i chętniej są one spożywane w formie koktajli. Takie napoje mogą łączyć z pozoru niepasujące do siebie składniki, tworząc prawdziwą bombę zdrowia.
Ich bazą może być woda, jogurt naturalny, mleko roślinne lub świeżo wyciskany sok z jabłka czy pomarańczy, które można łączyć z nieograniczoną liczbą składników. Aloes, rokitnik, noni, to tylko przykłady zdrowych dodatków, które w przystępnej formie dostępne są w ofercie Soków Świata od Oleofarm. Wystarczy dodać do napoju kilka łyżek soku, aby zapewnić organizmowi dzienną dawkę witamin C, B lub A.
Umiejętnie skomponowane koktajle mogą orzeźwić, poprawić trawienie, wzmocnić organizm lub oczyścić z toksyn. Oto kilka zdrowych i smacznych propozycji, po które warto sięgać przez cały rok!
Na trawienie
Gdy po zjedzonym posiłku coraz częściej zaczynamy odczuwać nieprzyjemne dolegliwości lub chcemy zadziałać profilaktycznie, aby zachować dobre samopoczucie, warto sięgać po produkty, które sprzyjają procesom trawiennym. Powinny one zawierać pektyny oraz witaminy i aminokwasy pobudzające do działania soki żołądkowe.
Podstawą może być sok jabłkowy, który wspomaga usuwanie toksyn z organizmu. Wsparciem dla dobroczynnego działania mieszanki będzie sok z aloesu, który wzmaga trawienie i przyspiesza wchłanianie w jelitach oraz imbir o właściwościach żółciopędnych i rozkurczających.
Składniki:
Należy zmiksować soki z listkami mięty. Na koniec dodać imbir - w mniejszej ilości, jedynie dla podkreślenia smaku lub w większej, aby jeszcze bardziej pobudzić żołądek do działania.
Regeneracja i orzeźwienie
W upalne dni warto sięgać po koktajle, które nie tylko orzeźwią, ale też wpłyną pozytywnie na funkcjonowanie organizmu. Wysokie temperatury, przy intensywnym trybie życia, potrafią odbić się negatywnie na samopoczuciu oraz kondycji. Wówczas istotne jest wprowadzenie do codziennej diety produktów o właściwościach regenerujących i odżywczych.
Napój na bazie soku z jabłek z listkami świeżej mięty orzeźwi i ugasi pragnienie. Sok z limonki, dodany do mikstury, odkwasi organizm, pomoże zwalczyć stany zapalne oraz wesprze usuwanie toksyn. Z kolei zawarta w owocach noni prokseronina, dzięki dobroczynnemu oddziaływaniu na białka i komórki, przyspieszy regenerację organizmu.
Składniki:
Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować. Jeśli koktajl będzie zbyt kwaśny, warto dodać odrobinę miodu.
Na wzmocnienie
Ból głowy i ogólne osłabienie to dobrze znane objawy, które dotykają wielu osób nawet kilka razy w ciągu roku. Podkręcona klimatyzacja, wahania temperatur - przyczyn przeziębienia jest wiele, stąd warto dbać o swoją odporność każdego dnia.
Bazą dla wzmacniającego koktajlu mogą być bogate w witaminę C soki z pomarańczy oraz rokitnika, które są w stanie zaspokoić dzienną dawkę zapotrzebowania na ten składnik. Dodany do napoju miąższ z mango złagodzi ból gardła i chrypkę, a świeża brzoskwinia pobudzi produkcję czerwonych krwinek, chroniąc organizm przed anemią.
Składniki:
Składniki należy ze sobą połączyć za pomocą blendera. Napój można podawać z dodatkiem pokruszonego lodu oraz plasterków limonki.
Newseria Lifestyle