Jesień, pomimo kapryśnej pogody, to zdecydowanie jedna z najbardziej urokliwych pór roku. Zachwycające kolory obecne w przyrodzie oraz warzywa i owoce, typowe dla schyłku lata, to nieograniczone źródło kulinarnych inspiracji. Ciepła paleta jesiennych barw może pokolorować również nasze codzienne menu, jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie dwóch najważniejszych sezonowych smakołyków – marchewki i dyni.
Kolor pomarańczowy symbolizuje energiczność, dynamizm i radość, które są tak pożądane, zwłaszcza u progu zimy. Kolor ten w dużej mierze pobudza także nasz apetyt. Jeśli do tych zalet dodamy jeszcze przepyszny smak dań przygotowanych na bazie dyni czy marchewki, okaże się, że pomarańczowe przysmaki to idealna propozycja na jesienną szarugę.
Marchewkowe pole
Największa ilość witamin oraz cennych dla zdrowia mikro- i makroelementów znajduje się w surowych warzywach. Marchewka została wprost stworzona do tego, by chrupać ją tak na drugie śniadanie, jak i podczas domowych seansów filmowych czy spotkań w gronie znajomych. Dawniej traktowana jedynie jako dodatek do zup, dziś stanowi jeden z najmodniejszych smaków. Marchewkowe ciasto, budyń, kisiel, hummus, koktajl, chłodnik, chleb, sos, a nawet pasztet, to zaledwie wierzchołek góry lodowej. Warzywo to coraz częściej staje się również dopełnieniem najbardziej znanych produktów spożywczych. Na półkach sklepowych znaleźć możemy takie rarytasy, jak np. marchewkowo-owocowe jogurty Vita-Minki.
– Marchewka doskonale smakuje w zestawieniu z owocami. Kompozycje z dodatkiem soczystego jabłka, słodkiego banana i aromatycznej brzoskwini z pewnością przypadną do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Vita-Minki cechują się także czystą etykietą i najwyższą jakością składników – mówi Łukasz Kalinowski, wiceprezes OSM Piątnica.
Co zyskujemy dzięki włączeniu do codziennej diety marchewkowych specjałów? Przede wszystkim dużą dawkę beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na wzrok, odporność i chroni przed powstawaniem wolnych rodników. Ponadto pomarańczowe przysmaki dostarczą naszemu organizmowi niezbędnych witamin (C, A, K, B6, E) oraz wapnia.
Dyniowe pyszności
Nie sposób przejść obojętnie obok intensywnie pomarańczowych dyń, zdobiących jesienne grządki i stragany. Ich gabaryty sprawiają, że zaopatrując się zaledwie w jeden egzemplarz możemy przyrządzić nie jedną, a co najmniej kilka różnych potraw. Dlatego jeszcze przed samym zakupem dobrze jest poszukać inspirujących przepisów, które pozwolą nam wyczarować menu spod znaku dyni. Apetyczną propozycją obiadową są kremowe zupy, zabielone gęstą śmietaną np. Śmietaną 18% z Piątnicy.
Z pomocą Śmietanki 42% wyczarujemy z kolei nadzienie do kruchej tarty, która w zależności od przypraw i dodatków stanie się słodka (cynamon, imbir, pomarańcza, cukier, wanilia) lub wytrawna (curry, papryka słodka, pieprz, chili). Jesień nie może przeminąć także bez chociażby kilku dyniowych wypieków – muffinek, ciast lub ciasteczek. Dynia doskonale sprawdza się również w formie przetworów. Z jej miąższu, doprawionego goździkami i cynamonem, wyczarujemy przepyszny dżem, który uzupełni smak domowych słodkości oraz aromatycznych i rozgrzewających herbat.
Gotowanie w optymistycznych barwach to idealny sposób na wprowadzenie do codziennego menu smaków, które odczarują jesień i pozytywnie zaskoczą wszystkich domowników.
O firmie OSM PIĄTNICA:
OSM Piątnica to polska spółdzielnia mleczarska należąca do ponad 2 tys. rolników prowadzących gospodarstwa na Mazowszu, Kurpiach i Podlasiu. Spółdzielnia rozpoczęła swoją działalność ponad 40 lat temu od początku uznając za swój priorytet dbałość o najwyższą jakość, naturalność i innowacyjność produktów. To właśnie pasja do natury i wieloletnia konsekwencja w oferowaniu jej walorów pozwoliły firmie zdobyćzaufanie konsumentów stając się przy tym jedną z najnowocześniejszych i najszybciej rozwijających się mleczarni w kraju i na świecie.
Spółdzielnia jako pierwsza w Polsce wdrożyła kompleksowy program poprawy jakości surowca. W związku z tym z początkiem kwietnia 2016 r. dostawcy mleka do OSM Piątnica rozpoczęli żywienie krów paszami bez składników modyfikowanych genetycznie (GMO). Efektem tych działań było wprowadzenie 1 lipca br. przez Spółdzielnię na opakowaniach jej produktów specjalnego oznaczenia: „Bez GMO. Z mleka od krów karmionych paszami bez GMO”. Jest to dla konsumentów swoistym potwierdzeniem, że OSM Piątnica do produkcji swoich wyrobów wykorzystuje składniki wolne od genetycznie zmodyfikowanych organizmów, chroniąc naturalne środowisko.
Oferta OSM Piątnica obejmuje szeroki asortyment produktów mleczarskich takich jak Serek Wiejski, którego jest pierwszym producentem w Polsce, świeże śmietany, ser mascarpone, świeże twarogi w klinku, serki do smarowania (marki Twój Smak, Twój Smak Puszysty i Milandia) oraz produkty fermentowane – jogurty naturalne, jogurty typu greckiego z owocami, kefiry oraz zsiadłe mleko. Piątnica to pierwsza w Polsce firma mleczarska, która wprowadziła na polski rynek Mleko Wiejskie w innowacyjnej butelce z uchwytem, świeże Mleko Ekologiczne – pochodzące z certyfikowanych gospodarstw ekologicznych z terenów Kurpi Zielonych oraz Wiejskie bez laktozy – pozbawiony charakterystycznego słodkiego posmaku, pełen witamin i wartości odżywczych świeży produkt mleczny bez laktozy.
Biuro prasowe OSM Piątnica