Przełom kwietnia i maja, czyli tradycyjna „majówka” to czas, gdy z gotowaniem wychodzimy na świeże powietrze. Grillowanie kojarzy nam się zazwyczaj z tłustymi potrawami. Ale wachlarz produktów jest tak szeroki, że możemy jeść i smacznie i zdrowo. Warto poeksperymentować chociażby z żółtym serem.
Żółty ser, gdy jest jeszcze ciepły, nadaje potrawom aromatu. Polecamy prosty przepis na chleb czosnkowy z żółtym serem – zachwycicie gości smakiem. Potrzebujemy bochenek chleba pokrojony w kromki. W miseczce mieszamy kostkę masła z rozdrobnionym czosnkiem (w zależności od gustu może to być do 2 do 6 ząbków), solimy, dodajemy bazylię i oregano (świeże lub suszone). Tak powstałą masą smarujemy każdą kromkę po kolei, po czym kładziemy na niej plaster żółtego sera. Kromki układamy jedna przy drugiej, w efekcie czego mamy bochenek chleba. Zawijamy go w folię aluminiową i grillujemy do czasu, aż ser się roztopi. Świetny dodatek do sałatek, mięsa czy ryb.
Skoro mowa o sałatkach, to szybki przepis: gotowane jajka i żółty ser w kostce tarkujemy, dodajemy kukurydzę z puszki i mieszamy z łyżką majonezu. Oczywiście przyprawiamy do smaku. Inna kombinacja: pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, groszek konserwowy, kukurydza, pokrojony por, starte gotowane jajka i oczywiście starty żółty ser – do tego majonez i przyprawy.
Na „majówce” nie może zabraknąć przepisu dla najmłodszych. Z parówek zdejmujemy folię, przecinamy kiełbaski na pół, wkładamy żółty ser i owijamy folią aluminiową. Podane z ketchupem zadowolą milusińskich. Można też zawinąć parówki z serem w ciasto francuskie i włożyć do rozgrzanego piekarnika.
Jeśli zaś chcemy grillować sam ser, to pamiętajmy, by nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie, tylko na aluminiowych tackach. Wybierajmy sery twarde i pełnotłuste – warto pokroić je na grube plastry. Jako dodatek świetnie sprawdza się żurawina.
I nie bójmy się kaloryczności żółtego sera, niewielkie ilości nam nie zaszkodzą. A nie wszyscy pewnie wiedzą, że żółty ser jest źródłem białka, obfituje też w witaminę D i A oraz łatwo przyswajalny wapń. Zawiera też witaminy z grupy B. Wszystko to pozytywnie wpływa na nasz organizm i jest wyjątkowo ważne, zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Co ciekawe, spożycie żółtego sera poprawia nastrój, gdyż produkt ten zawiera tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia czyli serotoniny.
Już wiesz, co znajdzie się na twojej liście zakupów na „majówkę”?
Kampania jest realizowana przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Akcja trwa do końca 2016 roku i jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka.
Szczegółowe informacje na temat realizacji programu znajdują się na stronie www.kochammleko.pl
Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka