Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Smaczne przepisy na „majówkę”

2 maja 2016
Smaczne przepisy na „majówkę”

Przełom kwietnia i maja, czyli tradycyjna „majówka” to czas, gdy z gotowaniem wychodzimy na świeże powietrze. Grillowanie kojarzy nam się zazwyczaj z tłustymi potrawami. Ale wachlarz produktów jest tak szeroki, że możemy jeść i smacznie i zdrowo. Warto poeksperymentować chociażby z żółtym serem.

 

Żółty ser, gdy jest jeszcze ciepły, nadaje potrawom aromatu. Polecamy prosty przepis na chleb czosnkowy z żółtym serem – zachwycicie gości smakiem. Potrzebujemy bochenek chleba pokrojony w kromki. W miseczce mieszamy kostkę masła z rozdrobnionym czosnkiem (w zależności od gustu może to być do 2 do 6 ząbków), solimy, dodajemy bazylię i oregano (świeże lub suszone). Tak powstałą masą smarujemy każdą kromkę po kolei, po czym kładziemy na niej plaster żółtego sera. Kromki układamy jedna przy drugiej, w efekcie czego mamy bochenek chleba. Zawijamy go w folię aluminiową i grillujemy do czasu, aż ser się roztopi. Świetny dodatek do sałatek, mięsa czy ryb.

 

Skoro mowa o sałatkach, to szybki przepis: gotowane jajka i żółty ser w kostce tarkujemy, dodajemy kukurydzę z puszki i mieszamy z łyżką majonezu. Oczywiście przyprawiamy do smaku. Inna kombinacja: pokrojone w kostkę ogórki konserwowe, groszek konserwowy, kukurydza, pokrojony por, starte gotowane jajka i oczywiście starty żółty ser – do tego majonez i przyprawy.

 

Na „majówce” nie może zabraknąć przepisu dla najmłodszych. Z parówek zdejmujemy folię, przecinamy kiełbaski na pół, wkładamy żółty ser i owijamy folią aluminiową. Podane z ketchupem zadowolą milusińskich. Można też zawinąć parówki z serem w ciasto francuskie i włożyć do rozgrzanego piekarnika.

 

Jeśli zaś chcemy grillować sam ser, to pamiętajmy, by nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie, tylko na aluminiowych tackach. Wybierajmy sery twarde i pełnotłuste – warto pokroić je na grube plastry. Jako dodatek świetnie sprawdza się żurawina.

 

I nie bójmy się kaloryczności żółtego sera, niewielkie ilości nam nie zaszkodzą. A nie wszyscy pewnie wiedzą, że żółty ser jest źródłem białka, obfituje też w witaminę D i A oraz łatwo przyswajalny wapń. Zawiera też witaminy z grupy B. Wszystko to pozytywnie wpływa na nasz organizm i jest wyjątkowo ważne, zwłaszcza w przypadku dzieci i młodzieży. Co ciekawe, spożycie żółtego sera poprawia nastrój, gdyż produkt ten zawiera tryptofan wspierający wydzielanie w organizmie tzw. hormonu szczęścia czyli serotoniny.

 

Już wiesz, co znajdzie się na twojej liście zakupów na „majówkę”?

 

Kampania jest realizowana przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka. Akcja trwa do końca 2016 roku i jest sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Mleka.

 

Szczegółowe informacje na temat realizacji programu znajdują się na stronie www.kochammleko.pl

Biuro Prasowe Kampanii Mamy kota na punkcie mleka


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę