fot_pixabay
W Stanach Zjednoczonych trwają dochodzenia w sprawie epidemii i porady dotyczące bezpieczeństwa obywateli USA, którzy są konsumentami ostryg, poinformowało Centrum Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia Stosowanego FDA.
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) zaleca konsumentom, aby nie jedli, a restauracjom i sprzedawcom detalicznym żywności, aby nie sprzedawali ostryg nielegalnie zebranych na obszarze Milford Approved w Connecticut w dniach 11.12.2023 i 15.11.2023.przez oryginalnego certyfikowanego dealera Seaview Fisheries, CT-084-SS, AQ i oznaczone jako partie L466B i 466A, ponieważ mogą być skażone. Ostrygi zostały bezpośrednio dystrybuowane do dystrybutora w Republice Południowej Afryki.Ostrygi były dalej dystrybuowane do dystrybutorów i sprzedawców detalicznych w DE, FL, IL, MD, NJ, NY, PA i TX i mogły być dystrybuowane dalej od tych stanów. Ostrygi zebrane nielegalnie mogą być skażone ludzkimi patogenami, pierwiastkami toksycznymi lub substancjami trującymi lub szkodliwymi, a ich spożycie może powodować choroby.
Ostrygi są filtratorami, które usuwają i gromadzą w wodzie bakterie i inne patogeny. Nierzadko skorupiaki są spożywane na surowo i w całości.Zanieczyszczone ostrygi, jeśli są spożywane na surowo, mogą powodować choroby, szczególnie u osób z osłabionym układem odpornościowym.
Ostrygi skażone patogenami mogą wyglądać, pachnieć i smakować normalnie.
Objawy zatrucia pokarmowego
Ludzie mogą zachorować na zatrucie pokarmowe po spożyciu toksycznych elementów patogenów lub substancji trujących lub szkodliwych.Objawy mogą się różnić w zależności od patogenu lub zanieczyszczenia i mogą wahać się od łagodnych do poważnych.Najczęstsze objawy zatrucia pokarmowego to biegunka, ból lub skurcze brzucha, nudności, wymioty i gorączka.Objawy mogą rozpocząć się w ciągu kilku godzin lub mogą zająć kilka dni i mogą trwać kilka godzin lub kilka dni.Konsumenci tych produktów, u których występują objawy zatrucia pokarmowego, takie jak biegunka, ból lub skurcze brzucha, nudności, wymioty lub gorączka, powinni skontaktować się ze swoim lekarzem, który powinien zgłosić swoje objawy do lokalnego wydziału zdrowia.Podsumowanie problemu i zakresuW dniu 17 listopada 2023 r.
Departament Rolnictwa stanu Connecticut, Biuro Akwakultury (CT DA/BA) poinformował FDA o wycofaniu ostryg, które zostały nielegalnie zebrane i potencjalnie skażone.Ostrygi zostały nielegalnie złowione w obszarze zatwierdzonym przez Milford w dniach 11.12.2023 i 15.11.2023 przez certyfikowanego dealera Seaview Fisheries, LLC, CT-084-SS, AQ, oznaczonego jako partie L466B i 466A.Ostrygi trafiły bezpośrednio do dystrybutora w RI.Ostrygi były dalej dystrybuowane do dystrybutorów i sprzedawców detalicznych w DE, FL, IL, MD, NJ, NY, PA i TX i mogły być dystrybuowane dalej od tych stanów.Działania FDAFDA wydaje niniejsze ostrzeżenie, w którym zaleca konsumentom, aby nie spożywali, a restauracjom i sprzedawcom detalicznym żywności nie sprzedawali ostryg oznaczonych jako partie L466B i 466A, nielegalnie zebranych na obszarze zatwierdzonym przez Milford w Connecticut w dniach 11.12.2023 r. i 15.11.2023 r.
FDA oczekuje na dalsze informacje na temat dystrybucji ostryg i będzie w dalszym ciągu monitorować dochodzenie oraz, w razie potrzeby, zapewniać pomoc władzom stanowym.Zalecenia dla restauracji i sprzedawców detalicznychRestauracje i sprzedawcy detaliczni nie powinni podawać ani sprzedawać potencjalnie skażonych ostryg.Restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni pozbyć się wszelkich produktów, wyrzucając je do śmieci lub zwracając je dystrybutorowi w celu zniszczenia.Restauracje i sprzedawcy detaliczni powinni również mieć świadomość, że skorupiaki mogą być źródłem patogenów i powinni kontrolować możliwość zanieczyszczenia krzyżowego sprzętu do przetwarzania żywności i środowiska przetwarzania żywności.
Powinni wykonać poniższe czynności:
Po zakończeniu czyszczenia i odkażania należy umyć ręce ciepłą wodą i mydłem.Sprzedawcy detaliczni, restauracje i inni operatorzy usług gastronomicznych, którzy przetworzyli i zapakowali wszelkie potencjalnie zanieczyszczenia do osobnych pojemników.
Produkty muszą uwzględniać możliwość zanieczyszczenia krzyżowego powierzchni tnących i przyborów w wyniku kontaktu z potencjalnie zanieczyszczonymi produktami.Sprzedawcy detaliczni, którzy sprzedawali produkty luzem, powinni oczyścić i odkazić pojemniki używane do przechowywania produktu.Regularne, częste czyszczenie i odkażanie powierzchni mających kontakt z żywnością oraz przyborów używanych do przygotowywania żywności może pomóc zminimalizować prawdopodobieństwo zanieczyszczenia krzyżowego.
Zalecenia dla Konsumentów
Konsumenci nie powinni jeść potencjalnie skażonych ostryg.
Konsumenci, którzy mają objawy, powinni skontaktować się ze swoim lekarzem, aby zgłosić objawy i uzyskać pomoc.
Możesz zgłosić skargę lub zdarzenie niepożądane (chorobę lub poważną reakcję alergiczną).Jeśli chcesz porozmawiać bezpośrednio z osobą o swoim problemie, zadzwoń do Koordynatora ds. skarg konsumenckich FDA.
Wypełnij elektroniczny formularz Voluntary MedWatch online.
Wypełnij papierowy formularz Voluntary MedWatch, który można przesłać pocztą do FDA.
Aby uzyskać dodatkową pomoc dla konsumentów i branży, odwiedź stronę www.fda.gov/fcic.
Dodatkowe informacjePowiadomienia o wybuchach chorób, zamknięciach, ponownym otwarciach i wycofaniach skorupiaków – ISSC
Norowirus
Objawy norowirusa
Zapobieganie norowirusom
Informacje o Salmonelli
Informacje na temat E. coli
Ostrygi i wibroza
Mycie rąk: zdrowy nawyk w kuchni
oprac, e-mk ppr.pl na podst źródło: FDA USDA