Singapurska Agencja ds. Żywności (SFA) pod koniec lipca cofnęła czterem lokalnym hurtownikom licencje na import jaj z Malezji.
Powodem takiej reakcji singapurskich służb były niewystarczające wysiłki i postępy we wdrażaniu narzuconej przez władze tego kraju strategii zróżnicowania zagranicznych dostawców żywności. Chodzi o politykę zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego w kraju, który jest silnie uzależniony od dostaw produktów spożywczych z zagranicy.
Jednym z jej założeń jest poprawa dywersyfikacji geograficznej i kosztowej dostaw jaj konsumpcyjnych ponieważ Singapur był zbyt mocno zależny od jednego źródła importu (w 70 proc.).
Singapurskie służby zablokowały grupę importerów twierdząc, że nie spełnili oni narzuconego wymogu, co skutkuje nieotrzymaniem licencji na import z ich dominującego źródła (w międzyczasie firmom tym nadal wolno importować z innych akredytowanych źródeł).
Podobno są to: Ming Kee Egg Supplies, Hup Seng Fresh Eggs Supplier, Premium Egg Products i Green - Tech Egg Industries. Wspomniane hurtownie odpowiadają za około 30 proc. całkowitej podaży jaj w Singapurze. Hurtownicy bronią się argumentując, że mają problemy z nowymi krajami pochodzenia i dodatkowymi kosztami.
Innym argumentem jest, że nie wszyscy klienci hurtowników mają chłodnie, a jaja importowane z krajów położonych dalej niż Malezja wymagają chłodzenia. SFA uważa, że nie ma zagrożenia deficytem jaj na rynku lokalnym, ponieważ jeszcze 32 podmioty mają uprawnienia do sprowadzania jaj z innych państw. Zdaniem SFA większości importerom, którzy uzyskali zezwolenia udaje się sprowadzać co najmniej 15 procent swoich jaj z innych źródeł. Singapurskie fermy odpowiadają za jedynie 26 proc. podaży jaj w kraju.
W polityce singapurskich władz dostrzegamy szansę dla polskich eksporterów jaj. Wsparciem dla takich przewidywań jest fakt, że Polska znajduje się na liście akredytowanych dostawców jaj do Singapuru które mają posłużyć do dywersyfikacji źródeł, aby zmniejszyć uzależnienie od Malezji. W czerwcu tego roku pierwszy transport jaj konsumpcyjnych z Polski dotarł do Singapuru.
Singapurskie władze z zadowoleniem odniosły się do rozpoczęcia współpracy z polskimi firmami. Do tej pory jedenaście krajów miało możliwość sprzedaży na azjatycki rynek: Australia, Dania, Japonia, Malezja, Nowa Zelandia, Hiszpania, Szwecja, Korea Południowa, Tajlandia, Stany Zjednoczone i Ukraina.
Przypomnijmy, że w kwietniu tego roku zakończyły się trwające dłuższy czas polsko – singapurskie negocjacje zmierzające do otwarcia azjatyckiego kierunku na sprzedaż polskich jaj w skorupkach. Już w maju, sprawnie przeprowadzono zatwierdzenie polskich ferm produkcyjnych i zakładów przetwórstwa jaj.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz