Nowe prawo zakazuje stosowania siedmiu barwników spożywczych w szkolnych obiadach i "niezdrowych" produktach spożywczych sprzedawanych w Zachodniej Wirginii od sierpnia.
Amerykański stan Wirginia Zachodnia zakazał stosowania siedmiu syntetycznych barwników w szkolnych obiadach i artykułach spożywczych.
Na początku tego tygodnia gubernator Wirginii Zachodniej Patrick Morrisey podpisał ustawę House Bill 2354, zakazującą stosowania siedmiu barwników spożywczych w szkolnych obiadach i "niezdrowych" produktach spożywczych, uznając je za "niebezpieczne".
Przepisy zabraniają stosowania czerwonego barwnika nr 3, czerwonego barwnika nr 40, żółtego barwnika nr 5, żółtego barwnika nr 6, niebieskiego barwnika nr 1, niebieskiego barwnika nr 2 i zielonego barwnika nr 3 w żywności podawanej w ramach szkolnych programów żywieniowych, począwszy od 1 sierpnia.
Prawo stanowi, że od stycznia 2028 r. te siedem barwników – a także dwa konserwanty, butylowany hydroksyanizol (BHA) i propyloparaben – będą zakazane we wszystkich produktach spożywczych sprzedawanych w stanie.
Zgodnie z oświadczeniem biura gubernatora, stopniowe wdrażanie ma na celu danie czasu firmom i zapobieżenie potencjalnym "podwyżkom cen" dla konsumentów.
Gubernator Morrisey powiedział: "Wirginia Zachodnia plasuje się na samym dole wielu wskaźników zdrowia publicznego, dlatego nie ma lepszego miejsca do prowadzenia misji Make America Healthy Again.
"Eliminując szkodliwe chemikalia z naszej żywności, podejmujemy kroki w kierunku poprawy zdrowia naszych mieszkańców i ochrony naszych dzieci przed poważnymi długoterminowymi wyzwaniami zdrowotnymi i edukacyjnymi".
Nazwał najnowsze osiągnięcia "krokiem w kierunku produktywnego dialogu na temat tego, w jaki sposób Wirginia Zachodnia i nasz kraj mogą jeść zdrowiej i rozwiązać niektóre z irytujących problemów związanych z opieką zdrowotną, z którymi borykają się nasi obywatele".
Posunięcie to jest następstwem podobnych działań w Kalifornii w 2023 roku, gdzie ustawodawstwo zakazało czterech "substancji" ze sprzedaży żywności, produkcji lub dystrybucji w tym stanie.
Składnikami były bromian potasu, propyloparaben, czerwony barwnik nr 3 i bromowany olej roślinny lub BVO.
Represje trwały do 2024 r., a Kalifornia uchwaliła ustawę o bezpieczeństwie żywności w szkołach, zakazującą stosowania kilku dodatków do żywności – czerwonego barwnika nr 40, żółtego barwnika nr 5, żółtego barwnika nr 6, niebieskiego barwnika nr 1, niebieskiego barwnika nr 2, zielonego barwnika nr 3 – w posiłkach w szkołach publicznych.
W styczniu gubernator Kalifornii Gavin Newsom podpisał rozporządzenie wykonawcze, nakazujące agencjom stanowym zaproponowanie środków mających na celu ograniczenie spożycia ultraprzetworzonej żywności (UPF) w tym stanie.
W tym samym miesiącu Federalna Agencja ds. Leków (FDA) wycofała zatwierdzenie czerwonego barwnika nr 3 do stosowania w żywności, suplementach i lekach do spożycia po tym, jak badania powiązały go z rakiem u zwierząt laboratoryjnych.
W marcu amerykański sekretarz zdrowia Robert F. Kennedy Jr. podobno spotkał się z "dużymi firmami spożywczymi" i powiedział im, aby usunęły sztuczne barwniki ze swoich produktów.
oprac, e-red, na podst źródło: just-food