Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

SERTOP - Pizzerinki Margherita z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

28 stycznia 2021
SERTOP - Pizzerinki Margherita z oliwkami, pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią

Składniki ciasta do pizzy:

 

1,5 szklanki mąki pszennej

0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

1/2 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki cukru

3-4 g drożdży instant (w proszku)

 


Dodatki:

 

kilka listków świeżej bazyli

50 g oliwek czarnych pokrojonych w plasterki

kilka plastrów sera topionego Cheddar SERTOP

ulubiony sos do posmarowania pizzerinek

 


Przygotowanie. Do dużej miski wsypujemy mąkę oraz drożdże i dokładnie mieszamy. Następnie dodaje-my sól, cukier i oliwę z oliwek. Mieszamy tak długo, aż składniki połączą się w jednolite, gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy do wyro-śnięcia w ciepłym miejscu na ok. 20 minut. Rozgniatamy dłońmi ciasto na gruby placek, po czym rozciągamy je tak, aby powstał placek o grubości ok. 0,5 centymetra. Wycinamy foremką małe placki, rozkładamy je na blaszce, smarujemy sosem, a następnie kładziemy na nich plasterki sera i pokrojone oliwki. Pizzerinki wkładamy do nagrzanego piekarnika (200 °C) i pieczemy przez ok. 15-20 minut. Upieczone pizzerinki dekorujemy świeżą bazylią.

 


Więcej przepisów na www.serkiwkuchni.pl

 

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę