Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

SERTOP - Pasta z pieczonej dyni

10 września 2021
SERTOP - Pasta z pieczonej dyni

Składniki:

  • 100 g serka topionego marki Sertop np. Gouda

  • 50 ml mleka

  • 200 ml pieczonej dyni makaronowej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżka masła

  • 1,5 łyżeczki oregano

  • sól, pieprz do smaku

  • liście świeżej bazylii

 

Sposób przygotowania. Dynię np. makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 200 ml.

 

Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle. Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

 

Nasze rady. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować. Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

https://www.serkiwkuchni.pl/pasta-z-pieczonej-dyni/

 

Biuro prasowe Sertop


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę