Chaczapuri to zapiekany placek z serami. To pyszne danie adżarskie idealne na przekąskę lub samodzielny posiłek.
Składniki:
500 g mąki pszennej
200 ml ciepłego mleka
150 ml ciepłej wody
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g roztopionego masła
2 jajka
2 łyżki masła
200 g sera feta
100 g sera topionego Złoty Ementaler
200 g sera mozarella (kulka)
Sposób przygotowania. Ciepłą wodę mieszamy z mlekiem, a następnie dodajemy pokruszone drożdże w kostce i mieszamy, aż nie będzie grudek. Do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozczyn z drożdżami oraz dodajemy łyżeczkę cukru. Zagniatamy ciasto w miedzy czasie dodając łyżeczkę soli i roztopione masło. Gdy ciasto będzie już elastyczne, zostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie łączymy wszystkie sery, rozdrabniając ser typu feta i serek topiony Złoty Ementaler, a ser mozzarella ścieramy na tarce na grubych oczkach. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto dajemy na stolnicę, wcześniej posypując ją mąką. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jędrne, a następnie dzielimy je na dwie części. Każdą z nich rozwałkujemy na placek o grubości 0,5 cm – 1 cm. Brzegi placków zawijamy do środka tworząc łódeczki, którą napełniamy mieszanką serów. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 10-15 minut aż do zrumienienia się ciasta. W zapieczonym farszu robimy wgłębienie, do którego wbijamy jajko. Chaczapuri wkładamy ponownie do piekarnika do momentu, aż białko się zetnie (musimy tu pilnować, żeby żółtko się nie ścięło). Po wyjęciu na masę serową kładziemy jeszcze po jednej łyżce masła.
Więcej przepisów na www.sertop.com.pl i www.serkiwkuchni.pl
Biuro prasowe Sertop