Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania

30 maja 2022
Sernik krakowski – król polskich serników i sekret jego przygotowania
Newseria Lifestyle

Najstarsze źródła, które odnoszą się do historii serników, pochodzą już ze starożytności. Ale jak to się właściwie stało, że sernik znalazł się w Polsce? Ze starożytności przeskoczyć musimy do średniowiecza, kiedy to wracający z odsieczy wiedeńskiej Jan III Sobieski, sprowadził ten pyszny deser nad Wisłę. Nasi rodacy pokochali sernik, a wyjątkowo w nim rozmiłowani krakowiacy postanowili nawet stworzyć własną wariację na jego temat. Tak powstał sernik krakowski, który uwielbiany jest do dzisiaj.

 

Jest wiele osób, które nie przepadają za deserami z rodzynkami czy skórką pomarańczową. Sięgną one zapewne po którąś z bardziej nowoczesnych odmian sernika, np. nowojorski. Jednak popularność sernika krakowskiego jest niezaprzeczalna, a dla wszystkich preferujących tradycyjne przepisy to najlepszy smakołyk.

 

A co cechuje sernik krakowski? Konieczny jest kruchy spód, z kolei wierzch wypieku powinna zdobić charakterystyczna krata, którą dodatkowo pokrywa całun z lukru cytrynowego. Jeśli myślicie, że przygotowanie tej odmiany sernika ze względu na ilość ulepszeń w jego recepturze jest skomplikowane, to jesteście w błędzie. W rzeczywistości to całkiem prosta sprawa, jednak by Wasz sernik był wybitny, pamiętać należy o kilku kwestiach.

 

  • Najlepszy do przygotowania sernika będzie świeży twaróg. Jeśli zdecydujemy się zrobić ciasto przy użyciu gotowego sera z wiaderka, należy mieć na uwadze, że będzie on miał inną konsystencję niż taki ze świeżo zmielonego sera. 

 

  • A skoro już przy twarogu jesteśmy, pamiętajcie, że należy go dokładnie zmielić, tak by nie miał grudek. W tym wypadku trzykrotne mielenie powinno wystarczyć. 

 

  • Do mielenia możemy użyć maszynki do mięsa, blendera lub praski do ziemniaków.

 

  • Budyniem śmietankowym możemy zastąpić mąkę ziemniaczaną. Jeśli zdecydujecie się na takie rozwiązanie, pamiętajcie, że budyń z torebki należy wsypać bezpośrednio do ciasta. 

 

  • Jeśli z kolei nie przepadacie za cytrynowym lukrem, mamy dla Was alternatywę. Lukier z powodzeniem można zastąpić cukrem pudrem lub czekoladową polewą.

 

  • Pamiętajcie też, że wszystkie składniki na sernik powinny mieć pokojową temperaturę. Oznacza to, że zarówno twaróg, masło, jak i jaja powinny być wyciągnięte z lodówki przynajmniej na godzinę przed przygotowaniem.

 

Oczywiście wyjściowy przepis na sernik krakowski możecie poddawać dalszym modyfikacjom. Wśród alternatywnych dodatków, które można rozważyć, przygotowując sernik krakowski jest żurawina, suszone śliwki czy orzechy. Jednak najważniejsze to trzymać się powyższych wskazówek. Tylko wtedy możecie mieć pewność udanego wypieku, który z pewnością zasmakuje wszystkim Waszym najbliższym, a sam sernik gościć będzie na Waszych stołach nie tylko od święta.

 

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

 
 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę