Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sejmowa podkomisja zajmie się projektem ustawy ułatwiającym rolnikom sprzedaż żywności

7 listopada 2016
Sejmowa podkomisja zajmie się projektem ustawy ułatwiającym rolnikom sprzedaż żywności
PAP / Grzegorz Momot

Ułatwienie rolnikom sprzedaży żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie, taki ma być skutek projektu ustawy, którym zajmie się specjalna podkomisja. Powołano ją w piątek na posiedzeniu sejmowych komisji finansów publicznych oraz rolnictwa i rozwoju wsi.

Chodzi o projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników, przygotowany przez resort rolnictwa.

Nowe przepisy mają ułatwić rolnikom sprzedaż żywności wytworzonej we własnym gospodarstwie, co było postulatem licznej grupy rolników. Z produktów pochodzących z własnej uprawy lub chowu rolnik będzie mógł wytworzyć np. szynki, kiełbasy, pasztety, masło, ser, dżemy, marynaty czy pierogi, i sprzedać je odbiorcy końcowemu, czyli np. turyście z miasta lub sąsiadowi.

Projektowana ustawa definiuje pojęcie „rolniczy handel detaliczny” oraz wskazuje Inspekcję Weterynaryjną, jako organ odpowiedzialny za nadzór nad bezpieczeństwem produktów pochodzenia zwierzęcego oraz żywności z produktów mieszanych (roślinno-mięsnych) wytwarzanych w ramach rolniczego handlu detalicznego.

Nadzór nad żywnością pochodzenia niezwierzęcego pozostanie natomiast w gestii Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Projekt powierza także organom Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych kompetencje do sprawowania nadzoru nad jakością handlową żywności znajdującej się w rolniczym handlu detalicznym.

Minister rolnictwa wraz z ministrem zdrowia określi w rozporządzeniach: limity ograniczające rozmiar działalności prowadzonej przez jeden podmiot w ramach rolniczego handlu detalicznego oraz wymagania higieniczne dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego i żywnością złożoną.

Dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny żywnością pochodzenia niezwierzęcego wymagania higieniczne będzie mógł określić w rozporządzeniu minister zdrowia.

Projektowana ustawa wprowadza także preferencje podatkowe dla podmiotów prowadzących rolniczy handel detaliczny. W uzasadnieniu do projektu napisano, że przewiduje się zwolnienie z podatku sprzedaży żywności do wysokości 20 tys. zł rocznie.

Znowelizowane przepisy mają obowiązywać od 1 stycznia 2017 r.

(PAP)


POWIĄZANE

Wczesne etapy wegetacji rzepaku ozimego co prawda przebiegały w sprzyjających wa...

Surowe przepisy chronią jakość i bezpieczeństwo upraw Aby nawozy mogły pojawić s...

Producenci żywności zyskują teraz dostęp do narzędzia, które maksymalizuje wydaj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę