Dla fanów jajek mamy dobre wieści – możecie zajadać się nimi bez obaw. Są nie tylko zdrowe. Są po prostu niezastąpione! Nie ma drugiego pokarmu, który z punktu widzenia potrzeb naszego organizmu byłby tak bliski ideału. Jajko ma wszystkie potrzebne do życia substancje i dlatego dietetycy uznają je za wzorcowy produkt żywnościowy - „Jajko bliskie ideału".
Wieloletnie badania naukowe nad wpływem jaj na nasze zdrowie mocno zmieniły opinię społeczeństwa na temat tych naturalnych produktów. Przez ostatnie lata jaja cierpiały z powodu wielu niesłusznych doniesień – dziś są zalecane i przez lekarzy i dietetyków. Sprzyja im tez rosnąca świadomość i zainteresowanie Polaków tym co jedzą. Niepodważalna jest ich wysoka wartość odżywcza i prozdrowotne właściwości, dlatego: „Jedzmy jaja. Nawet codziennie”.
W nowej Piramidzie Zdrowego Żywienia jaja zostały umieszczone w tej samej grupie produktów, co ryby i nasiona strączkowe. Nie może ich więc zabraknąć przede wszystkim w codziennym menu dzieci, kobiet ciężarnych, matek karmiących piersią czy osób starszych.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie 1–2 jaj dziennie. Jaja to produkt wręcz idealny, rzadko który pokarm dostarcza tak wartościowych substancji w jednej porcji. Jajo jest bombą witaminową i mineralną, zawiera wszystkie składniki odżywcze niezbędne do funkcjonowania organizmu. Konsumenci powinni być świadomi tak wysokiej wartości odżywczej i włączać jaja do codziennej diety.
W ostatnich latach jajo jest zaliczane do żywności funkcjonalnej, prozdrowotnej, czyli konsumenci regularnie spożywając jaja, mogą wpływać na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób cywilizacyjnych, np. otyłości, cukrzycy, chorób układu krążenia, nadciśnienia i schorzeń neurodegradacyjnych.
Zdaniem ekspertów informacje, że cholesterol zawarty w żółtku jaja jest szkodliwy dla naszego zdrowia to mit, który nie ma nic wspólnego ze stanem rzeczywistym. Jaja nie są wcale odpowiedzialne za wzrost poziomu cholesterolu. A zdaniem kardiologów mogą nawet pomagać pacjentom z chorobami układu krążenia w obniżaniu poziomu „złego” cholesterolu i trójglicerydów.
Pojawiły się i takie badania, które właśnie w spożyciu jajek dostrzegały szanse lepszej gospodarki glukozą. Zdaniem fińskich naukowców jedzenie jajek może zmniejszać ryzyko cukrzycy typu 2. Okazuje się, że cztery jajka tygodniowo potrafią zmniejszyć ryzyko cukrzycy typu 2 o ponad jedną trzecią.
Ponadto jaja ze względu na swój wyjątkowy skład sprzyjają odchudzaniu, w opinii Instytutu Żywności i Żywienia: „Coraz więcej jest dowodów na to, że spożywanie jaj jest związane z poprawą jakości diety oraz zwiększa odczucie sytości po posiłku i być może jest związane z lepszą kontrolą masy ciała”.
Naukowcy z całego świata pracują nad badaniami potwierdzającymi lecznicze właściwości jaj. Również Polska ma ogromny wkład w tej dziedzinie. Wyniki badań potwierdzają, że jaja mogą zostać wykorzystane nie tylko jako surowiec spożywczy, ale przede wszystkim jako materiał wyjściowy do produkcji nutraceutyków, preparatów biomedycznych, kosmetycznych oraz biosubstancji do utrwalania żywności. Uzyskane w projekcie preparaty biomedyczne mają duże znaczenie odżywcze, wpływają na proces regeneracji organizmu, a także służą do rewitalizacji i prewencji chorób. Przyczynią się do leczenia schorzeń centralnego układu nerwowego, zaburzeń nastroju (depresja), chorób układu krążenia oraz układu kostnego.
Światowy Dzień Jaja to promocja spożywania jaj, organizowana od 1996 roku, zawsze w drugi piątek października. Pomysłodawcą i koordynatorem tych obchodów jest Międzynarodowa Komisja ds. Jaj (IEC – International Egg Commission).
KIPDiP