15 września 2019 r. w Spale odbyły się Dożynki Prezydenckie. W obchodach święta plonów uczestniczyli tradycyjnie przedstawiciele izb rolniczych, na czele z Wiktorem Szmulewiczem, Prezesem Krajowej Rady Izb Rolniczych. Dożynki Prezydenckie rozpoczęła w niedzielę Msza święta z udziałem Pary Prezydenckiej odprawiona w Kaplicy Polowej AK w Spale.
W trakcie nabożeństwa, odprawionego w intencji rolników, poświęcone zostały dożynkowe wieńce, a następnie Para Prezydencka wraz z korowodem dożynkowym z udziałem pocztów sztandarowych izb rolniczych przeszła na stadion Centralnego Ośrodka Sportu, gdzie odbyła się ceremonia dożynkowa.
Tradycyjnie już od kilku lat Dożynki Prezydenckie trwały dwa dni. Uroczystości towarzyszyły liczne atrakcje. Zorganizowano Miasteczko Regionów, w którym prezentowano wyroby poszczególnych województw. Dużym zainteresowaniem cieszył się kiermasz tradycyjnej, polskiej żywności. Swoje stoisko miała również Krajowa Rada Izb Rolniczych.
W przeddzień dożynek odbyła się natomiast konferencja przedstawicieli samorządu rolniczego pt. „Kompetencje polskich izb rolniczych – możliwości ich rozszerzenia”. Do wykładu zostali zaproszeni: dr hab. Beata Jeżyńska - prof. nadzw. Uniwersytet Marii Curie - Skłodowskiej w Lublinie oraz dr Mirosław Drygas z Instytutu Rozwoju Wsi i Rolnictwa – PAN.
Podczas konferencji dyskutowano na temat poszerzenia sfery działalności izb, które powinno być wyrazem zaufania władz rządowych dla organizacji rolniczych, do ich znajomości potrzeb rolnictwa, kompetencji zawodowych i odpowiedzialności obywatelskiej, nawet wówczas, gdy nie ma pewności sukcesu. Realizacja poszerzonych funkcji niewątpliwie umocni znaczenie izb w systemie organizacji zawodowych rolników, w procesach podejmowania decyzji politycznych i strategicznych dla rolnictwa oraz ukształtuje właściwą opinię członków izb o ich znaczeniu.
krir.pl