Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami - przepis

4 lipca 2019
Sałatka z kaszą gryczaną, kaparami oraz szparagami - przepis
Newseria Lifestyle
  • 2 opakowania kaszy gryczanej 
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1/3 słoika kaparów w oleju z pieprzem marynowanym OLE!
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo lub ugotowane po benedektyńsku
  • 1 czerwona cebula
  • feta (opcjonalnie)

 Sos:

  • 100ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • po 1/2 łyżki soku z cytryny oraz octu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztarda sarepska
  • sól, pieprz

Składniki na sos i odstawiamy na bok.

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Szparagi myjemy oraz odłamujemy twarde końcówki (delikatnie wyginamy łodygę, aż przełamie się w odpowiednim miejscu). Szparagi gotujemy w pionie (możemy je związać) w wysokim garnku, w osolonej wodzie - główki powinny wystawać nad powierzchnię wody. Gotujemy ok. 6min, aż będą one chrupiące i miękkie.  W międzyczasie jajka gotujemy na miękko lub "po benedyktyńsku". Cebulę kroimy w cienkie piórka. Do ugotowanej kaszy dodajemy łyżkę masła, aby się rozpuściło. Nakładamy ją na talerze, dodajemy kapary OLE!, jajka, cebulkę oraz fetę. Całość polewamy sosem.

 

Newseria Lifestyle


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę