Rada Ministrów przyjęła we wtorek projekt zmiany ustawy dot. sprzedaży produktów przez rolników. Dzięki nowym przepisom rolnicy będą mogli sprzedawać wyprodukowaną przez siebie żywność do sklepów i restauracji czy stołówek - poinformował CIR.
Projekt został przedłożony przez ministra rolnictwa.
Ponadto projekt przewiduje zachęty podatkowe dla producentów rolnych uzyskujących dodatkowe przychody z przetwarzania produktów rolnych domowym sposobem.
Nowe przepisy podwyższają kwoty przychodów zwolnionych z podatku dochodowego od osób fizycznych do 40 tys. zł. Obecnie bez podatku można sprzedać żywności do 20 tys. zł. Będzie możliwa sprzedaż zarówno produktów przetworzonych, jak i nieprzetworzonych.
Zaproponowano odejście od ograniczenia wielkości sprzedaży do ilości, która może być sprzedawana w ramach rolniczego handlu detalicznego, zgodnie z przepisami ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.
Powyżej tej kwoty przychodów, rolnik będzie musiał płacić 2-proc. podatek.
Nowe przepisy mają wejść w życie po 14 dniach od daty ich ogłoszenia w Dzienniku Ustaw.
Anna Wysoczańska (PAP)