Z okazji święta zbiorów wina 2022, grupa robocza Copa-Cogea przedstawiła szacunki dotyczące zbiorów. Unijna produkcja wina UE 2022 ma ulec marginalnej poprawie (+ 2%) w porównaniu z poprzednim rokiem gospodarczym, jednak nadal utrzymuje się poniżej 5-letniej średniej, co prognozowano w poprzednim komunikacie. Susze, wysokie temperatury oraz przymrozki i opady gradu są odpowiedzialne za niewielki wzrost plonów. Pozytywnym aspektem jest oczekiwana wysoka jakość wina, spowodowana dobrym statusem zdrowotnym winogron oraz brakiem chorób.
Zbiorom w 2022 r. towarzyszyły duże obawy w związku z obecnie długotrwałym wpływem zmian klimatu, skutkującym bardzo ciężkimi do przewidzenia i często ekstremalnymi warunkami pogodowymi. Doprowadziło to do znaczących różnic jeśli chodzi o ilość oraz jakość. Opady w sierpniu zmieniły prognozowany obraz, w niektórych przypadkach niosąc ze sobą powiew optymizmu. Szacunki dotyczące zbiorów potwierdzają obecnie prognozy opublikowane w połowie sierpnia. Wolumen w tym roku jest optymalny, jednak na pewno nie obfity.
Podczas święta wina 2022 Copa-Cogeca zatytułowanego „Jaka jest rola handlu międzynarodowego oraz innowacji w zwiększaniu odporności uprawy winorośli UE?”-dyskusje dotyczyły głównie trudnej sytuacji sektora spowodowanej wzrostem kosztów produkcji.
Powodem poważnych obaw jest sytuacja rynkowa, którą już drugi rok z rzędu charakteryzują wysokie ceny produkcji, zagrażające rentowności gospodarczej hodowców wina i winiarni w całej UE. Źródłem tego są rosnące koszty energii, jako że mają one wpływ na środki produkcji (szkło, karton i nawozy), transport oraz siłę nabywczą unijnych obywateli. Niezbędne jest podjęcie środków na poziomie unijnym, aby jak najszybciej zredukować koszt energii”, podkreślił Luca Rigotti, przewodniczący grupy roboczej „Wino”.
Tegoroczne święto podsumowało ostatnie wydarzenia geopolityczne oraz zgłębiło rozwiązania odpowiadające na kluczowe wyzwania rynkowe, regulacyjne i w zakresie zmiany klimatu, które mają wpływ na produkcję wina. Skupiono się na trzech tematach: handlu międzynarodowym, innowacjach oraz cyfryzacji. Przeanalizowano jak porozumienia handlowe, odporne odmiany oraz narzędzia cyfrowe mogą złagodzić zagrożenia oraz zwiększyć odporność sektora wina na czynniki zewnętrzne. W wydarzeniu wzięli udział eksperci ze środowiska akademickiego, instytucji europejskich oraz sektora. Uczestnicy przyznali, że należy szukać możliwości, jakie oferują innowacje.
Dla pana Rigottiego innowacje oraz cyfryzacja stanowią część rozwiązania wielu wyzwań z którymi zmierza się sektor, dlatego też powinny być w dalszym ciągu rozwijane, zwłaszcza na poziomie politycznym „Producenci zobowiązali się do łagodzenia skutków zmiany klimatu oraz ochrony środowiska. Potrzebują jednak odpowiedniego zestawu narzędzi, ram regulacyjnych oraz czasu na wykorzystanie tych środków. Dzięki innowacjom możemy zwiększyć plony oraz ograniczyć stosowanie środków produkcji. Jednocześnie innowacje oraz cyfryzacja mogą pozwolić producentom na dostarczanie konsumentom na czas listy składników, informacji na temat wartości odżywczych oraz informacji na temat podjętych wysiłków w zakresie zrównoważoności.
Co najważniejsze, potrzebna jest pewność że nasze starania odnośnie innowacyjności oraz stosowania dobrych praktyk, z poszanowaniem dla środowiska, a także konsumenta, nie zostaną za kilka miesięcy udaremnione przez nierealistyczne propozycje ustawodawcze, na przykład te dotyczące zrównoważonego stosowania środków ochrony roślin czy przez nadchodzący przegląd rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności. Sektor chciałby pełnić aktywną rolę w
kształtowaniu tych propozycji, aby znaleźć rozwiązania spełniające potrzeby producentów winogron.
źródło i grafika ; Copa Cogeca