W Bułgarii tegoroczne zbiory owoców pestkowych będą mniejsze wobec danych za zeszły rok. Brzoskwinie, nektarynki, wiśnie i czereśnie są na drugim miejscu po jabłkach wśród najchętniej spożywanych owoców przez bułgarskich konsumentów.
W minionym roku produkcja owoców pestkowych miała tuż za jabłkami (42% udział) około 27% udział w zbiorach. W minionym roku średnie plonowanie z 1 ha kształtowało się na poziomie 9,52 ton w przypadku brzoskwiń, 6,13 ton dla czereśni oraz 2,83 tony w przypadku wiśni.
W minionym roku łączne zbiory brzoskwiń wyniosły 35,3 tys. ton, a na bieżący rok szacuje się je na około 33,2 tys. ton. Ubiegłoroczna produkcja czereśni i wiśni zamknęła się wolumenem 52,8 tys. ton, a w bieżącym roku szacunki zakładają spory spadek do 38,3 tys. ton.
Spadek w 2016 roku odnotowały czereśnie z poprzedniorocznej wielkości 49,4 tys. ton do obecnej 35,0 tys. ton. Zbiory wiśni pozostały na niezmienionym wobec roku poprzedniego poziomie 3,3 tys. ton.
Ponadto 16,0 tys. ton będzie stanowiła bułgarska produkcja brzoskwiń przemysłowych oraz 37,0 tys. ton wiśni i czereśni kierowanych bezpośrednio do przetwórstwa. W przypadku brzoskwiń w bieżącym roku skonsumowane zostanie około 35,2 tys. ton, wyeksportowane około 1,2 tys. ton, a sprowadzone zza granicy około 17,2 tys. ton. Ponadto około 14,0 tys. ton brzoskwiń zostanie przeznaczone do przetwórstwa.
Z tegorocznej produkcji wiśni i czereśni około 13,8 tys. ton zostanie skonsumowane na lokalnym rynku, 3,5 tys. ton będzie stanowił import, a zaledwie 1,0 tys. ton zostanie skierowane do wysyłki. Do przetwórstwa trafi około 27,0 tys. ton wiśni i czereśni.
FAMMU/FAPA na podst.: USDA