Ptak_Waw_CTR_2024

Ruszyła szósta edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku"

7 marca 2017
Ruszyła szósta edycja programu "5 porcji warzyw, owoców lub soku"
PAP / Stach Leszczyński

Polacy wciąż jedzą zbyt mało warzyw i owoców; promowaniu i budowaniu właściwych postaw służyć ma szósta edycja kampanii edukacyjnej "5 porcji warzyw, owoców lub soku". Program realizowany jest przez Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, aby dzienne spożywać minimum 400 gramów owoców i warzyw podzielonych na pięć porcji; jedną z porcji może stanowić szklanka (200 ml) soku. Przykładowe porcje to: jabłko, marchewka, 3-4 śliwki, sałatka owocowa, talerz zupy warzywnej, szklanka soku pomidorowego.

"Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, w większości nie spożywają owoców i warzyw w wystarczających ilościach. Konsumpcja jest niższa niż rekomendowane minimum 400 g dziennie na osobę - w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g" - wskazuje sekretarz generalny KUPS Barbara Groele.

Jak przekonuje, najnowsze wytyczne dietetyków wskazują już nie na tylko na minimalną, zalecaną liczbę pięciu porcji warzyw i owoców, ale to, iż rekomendowanych jest siedem porcji warzyw i owoców każdego dnia. "Dlatego chcemy edukować i inspirować społeczeństwo oraz podpowiadać sprytne sposoby na włączenie warzyw i owoców do codziennego jadłospisu, np. w postaci szklanki soku" - mówi Groele.

Organizatorzy kampanii "5 porcji warzyw, owoców i soku" rekomendują by pamiętać o sezonowości bo każda pora roku jest bogata w inne warzywa i owoce; zachęcają by zwiększyć ich ilość w diecie pamiętając że sok może być dobrym sposobem na urozmaicenie i rozszerzenie jadłospisu o naturalne produkty. Organizatorzy kampanii zalecają tez m.in. by uczyć dzieci jedzenia warzyw i owoców poprzez zabawę, pokazując im nowe smaki i potrawy.

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) to organizacja zrzeszająca oraz integrująca producentów soków, nektarów i napojów z owoców i warzyw. KUPS deklaruje, że reprezentuje firmy dostarczające na rynek krajowy około 60 proc. soków owocowych i warzywnych oraz produkujące około 70 proc. zagęszczonych soków owocowych i warzywnych w Polsce.

(PAP)


POWIĄZANE

Decyzja o zainstalowaniu kotła na ekogroszek może znacząco wpłynąć na komfort i ...

W minionym roku na polskich drogach w czasie Wszystkich Świętych doszło do 118 w...

Przechowywanie warzyw w odpowiednich warunkach to klucz do zachowania ich świeżo...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę