W dniu 22 lipca 2021 r. w siedzibie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Oddziału Terenowego w Opolu, odbyły się obrady Komisji pierwszego etapu VI edycji konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”. Do udziału w konkursie zgłosiło się aż dwadzieścia jeden Kół Gospodyń Wiejskich z terenu województwa opolskiego, co stanowi prawie osiemnaście procent ogółu zarejestrowanych w naszym województwie Kół! Dziękujemy!
W jury, któremu przewodniczył Waldemar Janeczek Dyrektor OT KOWR w Opolu, byli: Wojciech Komarzyński, Dyrektor OR ARiMR w Opolu, Lech Piotr Waloszczyk, Dyrektor OR KRUS w Opolu, Tomasz Musielak, Zastępca Dyrektora OODR w Łosiowie oraz kucharze, mistrzowie carvingu, wielokrotni medaliści, reprezentanci Polski w Międzynarodowej Olimpiadzie Kulinarnej IKE 2020 w Stuttgarcie w osobach : Łukasz Szewczyk, Piotr Wasik, Daniel Bewko oraz przedstawiciele OT KOWR w Opolu Małgorzata Bialik i Katarzyna Pasternak. Poziom konkursu był bardzo wysoki a przed Komisją konkursową stanęło trudne zadanie wyboru najlepszych prac. Po burzliwej dyskusji wyłonieni zostali laureaci opolskiego etapu „Bitwy regionów”, którymi zostali:
Dyrekcja Oddziału Terenowego KOWR w Opolu gratuluje Zwycięzcom a wszystkim Uczestnikom serdecznie dziękuje za zaangażowanie i wkład na rzecz rozwoju i kultywowania tradycji kulinarnych regionu.
Uroczyste wręczenie nagród nastąpi 14 sierpnia br. podczas Festiwalu Opolskich Smaków w Opolu.
KOWR