Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Różnica pomiędzy ceną skupu mleka w Polsce a średnią UE najniższa w historii

19 marca 2021
Różnica pomiędzy ceną skupu mleka w Polsce a średnią UE najniższa w historii

W ostatnich miesiącach ceny produktów mlecznych kształtowały się w łagodnym trendzie wzrostowym, a światowy rynek mleka pozostaje odporny na drugą falę pandemii. Wyraźnie wyższe niż w lutym ub. r. są ceny serwatki (o 6,9%), z kolei ceny serów i masła kształtują się na poziomie zbliżonym do wartości obserwowanych bezpośrednio przed wybuchem pandemii. Wyraźnie niższe niż w lutym 2020 r. pozostają nadal ceny odtłuszczonego mleka w proszku (o 9,5%) oraz pełnego mleka w proszku (o 4,8%).

W konsekwencji różnica pomiędzy cenami tłuszczu mlecznego i białka odzwierciedlana poprzez różnicę pomiędzy cenami masła i odtłuszczonego mleka w proszku w ostatnich miesiącach nieznacznie zwiększyła się, choć nadal kształtuje się na poziomach zbliżonych do średniej wieloletniej. W Polsce na uwagę zasługuje relatywnie silny na tle cen produktów mlecznych wzrost cen skupu mleka, co w naszej ocenie częściowo wynika z rosnącej konkurencji o surowiec pomiędzy mleczarniami na krajowym rynku. Wsparcie dla takiej oceny stanowi spadek różnicy pomiędzy ceną skupu mleka w Polsce a średnią w UE do najniższego poziomu w historii.

W ostatnich kwartałach mieliśmy do czynienia z relatywnie silnym wzrostem dostaw mleka wśród głównych światowych eksporterów produktów mlecznych (UE, Nowa Zelandia, USA, Australia i Argentyna). W IV kw. dostawy mleka zwiększyły się w nich o 1,5% r/r wobec wzrostu o 1,8% w III kw., a w całym 2020 r. ich dynamika wyniosła +1,7% r/r wobec +0,1% w 2019 r. Głównym źródłem wzrostu produkcji mleka wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych były wyższe dostawy w USA oraz UE.

W warunkach wzrostu produkcji mleka wśród największych światowych eksporterów produktów mlecznych czynnikiem stabilizującym dla rynku pozostaje silny popyt ze strony Azji Południowo-Wschodniej, w szczególności Chin, którym udało się szybko zwalczyć epidemię i zminimalizować jej ekonomiczne skutki. Dodatkowo, czynnikiem pozytywnym dla chińskiego popytu na produkty mleczne jest wyraźny wzrost popytu na serwatkę wraz z postępującą odbudową tamtejszego sektora trzody chlewnej.

Głównym czynnikiem determinującym sytuację na światowym rynku mleka w najbliższych kwartałach będzie dalszy przebieg pandemii. Zakładamy, że pod koniec II kw. br. pandemia zacznie stopniowo wygasać wraz rosnącą liczbą zaszczepionych osób. Będzie to oddziaływało w kierunku ożywienia wzrostu gospodarczego, co będzie pozytywne dla sytuacji finansowej gospodarstw domowych, a w konsekwencji dla popytu na produkty mleczne.

Czynnikiem dynamizującym popyt na produkty mleczne będzie również zwiększenie aktywności w kanale HoReCa. W warunkach ograniczonej podaży mleka będzie oddziaływało to w kierunku wzrostu cen produktów mlecznych. Uwzględniając sytuację popytowo-podażową na światowym rynku mleka, prognozujemy, że na koniec 2021 r. cena skupu mleka w Polsce wyniesie ok. 157 zł/hl, a na koniec 2022 r. ok. 152 zł/hl.

Głównymi czynnikami ryzyka dla naszego scenariusza są tempo wygasania pandemii i kształtowanie się warunków agrometeorologicznych wśród głównych światowych eksporterów produktów mlecznych.

 

 

 

 

Credit Agricole Bank Polska S.A.


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę