Sekretarz stanu Ryszard Bartosik uczestniczył w piątkowym spotkaniu Ministrów Rolnictwa państw Grupy Wyszehradzkiej oraz Bułgarii, Chorwacji, Rumunii i Słowenii (GV4+4), które odbywało się w Budapeszcie. Okazją do rozmów była 80. edycja Krajowych Targów Rolno-Spożywczych OMEK.
Celem rozmów było zacieśnienie współpracy w ramach poszerzonej Grupy Wyszehradzkiej na rzecz skuteczniejszej realizacji interesów krajów naszego regionu na forum Unii Europejskiej.
Głównym tematem spotkania były kwestie związane z pakietem legislacyjnym i krajowymi planami strategicznymi Wspólnej Polityki Rolnej.
– Pakiet legislacyjny dotyczący reformy WPR powinien zostać przyjęty z odpowiednim wyprzedzeniem tak, aby możliwe było dotrzymanie terminu na przekazanie Komisji projektów planów strategicznych. Ma to kluczowe znaczenie dla zapewnienia pełnej funkcjonalności nowego modelu wdrażania od początku 2023 r. – podkreślił polski wiceminister.
– Komisja Europejska powinna przedstawić szczegółowe i obiektywne zasady oceny planów. Przy ocenie tej Komisja powinna unikać nadinterpretacji przepisów, w szczególności, gdy nie dotyczą one bezpośrednio obszaru WPR – dodał sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
W konkluzjach rozmów ministrowie podpisali Wspólną deklarację Ministrów Rolnictwa Grupy Wyszehradzkiej (Republika Czeska, Węgry, Polska, Słowacja) oraz Bułgarii, Chorwacji i Rumunii w sprawie konieczności ustanowienia przejrzystej procedury przyjmowania planów strategicznych WPR oraz zapewnienia funkcjonalności nowego modelu wdrażania. Dokument zawiera szereg istotnych postulatów i będzie ważnym, wspólnym głosem krajów naszego regionu w dalszej dyskusji na forum UE.
Drugim tematem rozmów były kwestie dotyczące zrównoważonych systemów żywnościowych, cyfryzacji oraz zapobiegania marnotrawieniu żywności.
– Ważną rolę w transformacji systemów żywnościowych odgrywają badania i innowacje. Są one kluczowe w opracowywaniu nowych technologii i innowacyjnych rozwiązań, przezwyciężaniu barier i odkrywaniu nowych możliwości rynkowych dla rozwoju sektora rolno-spożywczego – podkreślił wiceminister Ryszard Bartosik.
Sekretarz stanu poinformował również o działaniach podejmowanych przez Polskę. Miedzy innymi o systemie Paszportyzacji Polskiej Żywności. Celem tego pilotażowego projektu jest opracowanie innowacyjnego cyfrowego systemu gwarantującego efektywne śledzenie i identyfikowanie informacji o produktach rolno-spożywczych w całym łańcuchu dostaw.
– Jesteśmy gotowi do angażowania się w te prace, aby ograniczyć do minimum marnotrawienie żywności w Europie. Dla Polski zjawisko marnotrawienia żywności ma nie tylko wymiar społeczny i ekonomiczny, ale – co chcemy wyraźnie zaznaczyć – również etyczny –zaznaczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik.
MRiRW