W dniu 9 lutego 2016 r. Włoska policja rozbiła mafijną organizację przestępczą działającą w rejonie Rzymu w sektorze rolnictwa i produkcji żywności, głównie serów. Według szacunków obroty klanów mafijnych, które inwestują w tę dziedzinę to ponad 15,4 mld EUR rocznie.
W czasie operacji przeprowadzonej przez policję we współpracy z Gwardią Finansową zatrzymano
szefa gangu kamorry Luigiego Moccię, jego krewnego i 5 innych osób uznanych za figurantów, którzy zainwestowali mafijne pieniądze w sieci sprzedaży warzyw i owoców oraz produkcję mozzarelli.
Działalność ta prowadzona była w rejonie miast Latina i Formia, które są rolno-spożywczym zagłębiem włoskiej stolicy. Związek włoskich rolników Coldiretti po udanej policyjnej operacji przypomniał, że już od wielu lat mafie z południa kraju przenikają do biznesu rolno-spożywczego.
FAMMU/ FAPA na podstawie PAP