W pierwszych dziesięciu miesiącach tego roku ukraiński eksport mięsa drobiowego wzrósł – w stosunku do analogicznego okresu 2016 - o ponad 34,5 procent i osiągnął wartość prawie 323 mln dolarów. Oznacza to, że do końca października Ukraińcy wyeksportowali prawie 229 tys. ton mięsa drobiowego. W Europie, ukraińskie mięso trafia przede wszystkim do Holandii. Ukraina jest trzecim, pod względem wielkości, zewnętrznym dostawcą drobiu do Unii Europejskiej.
W tym samym czasie, między początkiem tego roku, a końcem października, import mięsa drobiowego na Ukrainę wyniósł nieco ponad 94 tys. ton. Z szacunków Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz wynika, że około połowa zaimportowanego przez Ukrainę mięsa pochodzi z Polski. Do naszego wschodniego sąsiada eksportujemy przede wszystkim mniej poszukiwane (albo nawet niechciane) na rynkach zachodnioeuropejskich części kurcząt. Sprzedaż na Ukrainę jest głównie klasyfikowana w dziale „kawałki mięsa mrożonego bez kości”.
Średnia cena sprzedaży kilograma mięsa w tym asortymencie ukraińskim firmom przez polskich dostawców wynosi tylko około 30 eurocentów (82,5 procent mniej niż średnia w tym asortymencie).
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz