W pierwszym półroczu tego roku ukraiński sektor rolno – spożywczy znacząco zwiększył sprzedaż na rynki krajów unijnych do 663,4 mln dolarów (+313,4% r/r).
Sprzedaż produktów rolno – spożywczych do UE odpowiada za ponad 30% ukraińskiego eksportu ogółem tej kategorii artykułów. Ukraińskie towary znajdowały swoich odbiorców, przede wszystkim w: Holandii, Hiszpanii, Włoszech, Polsce i Francji.
W grupie produktów, których eksport wzrósł w największym stopniu znalazły się mięso drobiowe i podroby drobiowe (+94,4%) oraz zboża i surowce paszowe: kukurydza (+54,3%); soja (ponad 3-krotny wzrost); makuch (+18,5%); olej słonecznikowy (+5,3%); jęczmień (2,6-krotny wzrost).
Aktualnie Ukraina jest trzecim, po Brazylii i Tajlandii, dostawcą mięsa drobiowego do UE. W okresie styczeń – sierpień tego roku ukraińskie przedsiębiorstwa sprzedały łącznie 50 662 ton mięsa drobiu, tj. o blisko 70% więcej porównując r/r.
Przypominamy, że 17 lipca roku 2017, UE przyznała kolejne tymczasowe jednostronne preferencje handlowe dla Ukrainy, między innymi dodatkowe roczne bezcłowe kontyngenty na przywóz do UE: kukurydzy (625 tys. ton), jęczmienia (325 tys. ton), pszenicy (65 tys. ton), owsa (4 tys. ton). Powyższe preferencje weszły w życie 1 września 2017 r.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz