Unia Europejska jest drugim, po Chinach, największym światowym producentem jaj konsumpcyjnych - z około 10% udziałem w globalnej produkcji. Według szacunków Komisji Europejskiej z października tego roku, unijna produkcja jaj konsumpcyjnych w UE w 2016 r. wzrośnie o 1,2% do poziomu 6 753 tys. ton.
Dynamika wzrostu produkcji w 2016 r. jest niższa niż w ubiegłym roku. Przypominamy, że w 2015 r. zwiększył się poziom unijnej produkcji jaj o 2,5% do łącznej wielkości 6 672 tys. ton. O ile w poprzednich latach wolumen produkcji rósł, to w 2017 r. analitycy KE przewidują niewielki jej spadek do 6 745 tys. ton (- 0,1% r/r). Są to jednak wstępne perspektywy dla unijnego sektora jaj na lata 2016-2017.
W 2016 r. największe zmiany w produkcji przewiduje się w Hiszpanii, gdzie zapowiadany jest wzrost aż o 10%, przy czym w 2017 r. prognozuje się jej spadek o 5%.
Również w Wlk. Brytanii i w Polsce w przyszłym roku produkcja ma wzrosnąć odpowiednio o: 3,8% i 2,5%. Polska w dalszym ciągu znajduje się w siódemce największych producentów w Unii Europejskiej – ma około 8% udział w europejskiej produkcji jaj konsumpcyjnych.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz