Konsumpcja serów w Rosji rośnie w szybkim tempie od początku roku. Według centrum analitycznego Milknews produkcja większości rodzajów produktów mlecznych w okresie styczeń-maj 2019 r. utrzymywała się poniżej wielkości z tego samego okresu w ubiegłym roku, podczas gdy produkcja sera wzrosła o 9,6% do 203,9 tys. ton.
Według analityków zmiany w etykietowaniu produktów i rosnący trend w zakresie zdrowego odżywiania przyczyniły się do zmiany orientacji popytu z produktów serowych na tradycyjne sery. Udział produktów importowanych pozostaje na poziomie 31,9%.
Produkcja serów w Rosji była stabilna w latach 2010-14, kiedy wynosiła 390 tys. ton w 2014 r., 353 tys. ton w 2011 r., 378 tys. ton w 2012 r., 345 tys. ton w 2013 r., 384 tys. ton w 2014 r. W 2015 r. wyniosła już 453 tys. ton, w 2016 r. 459 tys. ton, w 2017 r. 464 tys. ton, w 2018 r. 473 tys. ton.
Zwyżkę produkcji widać na danych półrocznych z lar 2017-19: wyprodukowano wówczas odpowiednio 183 tys. ton, 186 tys. ton i 203,9 tys. ton.
Wielkość produkcji wyrobów serowych po raz pierwszy od lat spadła w tym roku – dane półroczne pokazują jej spadek o 9,3% tj. do 71,6 tys. ton.
Forum Mleczarskie