Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rolnictwo w przyszłości powinno być innowacyjne i zrównoważone

11 grudnia 2017
Rolnictwo w przyszłości powinno być innowacyjne i zrównoważone

Przed rolnictwem stoi wyzwanie wykarmienia coraz większej liczby ludności przy jednoczesnej ochronie zasobów naturalnych środowiska. By było to możliwe rolnicy muszą być bardziej innowacyjni i stosować zrównoważone metody produkcji żywności - uważają uczestnicy niedawnej konferencji zorganizowanej przez firmę Bayer.

Obecnie na Ziemi żyje ponad 7,5 mld ludzi, w 2050 roku liczba ludności wzrośnie do 10 mld. Oznacza to, że zapotrzebowanie na żywność znacznie wzrośnie i rolnictwo będzie musiało sprostać temu wyzwaniu.

Na pytanie, co jest obecnie najbardziej potrzebne rolnictwu uczestnicy spotkania odpowiadali, że są to badania naukowe, które muszą być wdrażane do praktyki, współpraca nauki z producentami, holistyczne (wszechstronne) podejście do rolnictwa, optymalizacja produkcji.

By rolnictwo mogło być innowacyjne potrzebne są pieniądze na badania. Wydatki na naukę są obecnie na poziomie 0,41 proc. PKB. Jest to mało, a jeżeli jest mało środków, trzeba tym rozsądniej je wydawać - stwierdził profesor Tomasz Twardowski z Instytutu Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu. "Należy więc dążyć do tego, by te metody, które są dostępne, które jesteśmy w stanie wymyśleć połączyć i zastosować do wytworzenia produktu rynkowego, bo wtedy jest to sukces technologii" - powiedział Twardowski. Dodał, że np. przy produkcji serów czy soku jabłkowego niezbędne są enzymy otrzymywane przy pomocy nowoczesnej inżynierii genetycznej. Chodzi też o to, by innowacyjne produkty były produkowane przez polskich naukowców.

Zdaniem profesora, potrzebne jest ponadto holistyczne, a wiec całościowe podejście do rolnictwa od strony wszystkich nauk - chemii, nauk przyrodniczych, ekonomii, polityki czy biznesu.

Dr. hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z Państwowego Instytutu Badawczego Ochrony Roślin w Poznaniu uważa natomiast, że niezwykle istotna jest współpraca między naukowcami i producentami, by dobrze się nawzajem rozumieli. Dodała, że na razie ona "raczkuje".

Uczestnicy konferencji zwracali też uwagę, że w przyszłości produkcja żywności nie może się opierać na maksymalizacji efektów. Potrzebna jest jednak zmiana myślenia rolników, żeby zrozumieli, że na polu, na którym można wyprodukować 5 ton pszenicy nie uzyska 10 czy 15 ton, nawet stosując duże dawki nawożenia. Chodzi nie tylko o zrozumienie ograniczeń, ale także wykorzystanie szans poprzez np. uprawianie odłogowanych działek. Trzeba wykorzystywać jak najmniej, ale tyle ile potrzeba środków ochrony roślin, nawozów, ale przy tym dbać także trzeba o glebę, retencję itp. Jeżeli udałoby się zoptymalizować technologię produkcji i wyedukować rolników na pewno byłoby dużo bliżej zrównoważenia rolnictwa.

W tym roku po raz pierwszy wręczona została nagroda AgroBioTop honorująca osiągnięcia naukowe z zakresu biotechnologii. Otrzymała ją uczestniczka konferencji dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska za opracowanie i wdrożenie do praktyki nowych metod diagnostycznych wykrywania i identyfikacji - również w warunkach szklarnianych i polowych - różnych gatunków wirusów roślin. Opracowała ona prostą i szybką metodę wykrywania zróżnicowanych populacji wirusów, atakujących m.in. pomidory, ziemniaki, cukinie czy ogórki, która pozwala na wczesne wykrywanie patogenów i podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych.

 

Anna Wysoczańska, Marek Michałowski (PAP)


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę