Globalny rynek produktów przetwórstwa jaj miał w 2016 roku wartość 800 mln dolarów; wielkość ta ma wzrosnąć do 1.200 mln dolarów do roku 2025 – wynika z raportu przygotowanego przez firmę Persistence Market Research.
Na stronach dokumentu zatytułowanego “Egg Powder Market: Global Industry Analysis 2012-2016 and Forecast 2017-2025” znajdujemy między innymi prognozy analityków dotyczące popytu na produkty przetwórstwa jaj.
Według tych szacunków rosnący popyt na produkty jajeczne wystąpi w Europie Zachodniej oraz w Azji Południowo-Wschodniej jednak to Ameryka Północna będzie cały czas największym wartościowo odbiorcą.
Jako jeden z powodów wzrostu zapotrzebowania na produkty przetwórstwa jaj eksperci Persistence Market Research wymieniają - ich zdaniem - coraz powszechniejsze stosowanie produktów jajecznych w przemyśle mięsnym (przemysł ten ma dodatkowo pozytywnie oddziaływać na ceny produktów jajecznych ponieważ wraz ze wzrostem cen mięsa akceptuje on bez trudu wyższe koszty surowców).
Wśród czynników negatywnie oddziałujących na rynek produktów przetwórstwa analitycy wymieniają częste skażenia jaj oraz wysokie cła nakładane przez różne kraje na jaja i ich produkty. Wśród poszczególnych grup produktów jajecznych eksperci zwracają szczególną uwagę na proszek z całych jaj, którym handel w tym roku ma wynieść około pół miliarda dolarów.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz