Riesling to prawdziwy winiarski kameleon, który zachwyca smakiem w każdej wersji - od aromatycznie wytrawnej, aż do kusząco słodkiej. Aby jednak móc w pełni docenić jego różnorodność, warto poznać wszystkie oblicza tego wyjątkowego niemieckiego wina. Zdradzamy, skąd może pochodzić nazwa rieslinga, gdzie jest uprawiany, jakie są jego odmiany i do jakich drinków pasuje najlepiej.
Riesling jest wytwarzany z białej odmiany winorośli o tej samej nazwie. Jeśli chodzi o samą jego nazwę, to tutaj zdania są podzielone. Jedna z teorii zakłada, że nazwa tego wina nawiązuje do strumienia Ritzling i małej winiarni, które znajdują się w austriackim Wachau . Jeszcze inna zakłada, że ma ona związek z niemiecką rzeką Ren. Uważa się też, że nazwa ta może pochodzić od słowa “russling” (oznaczającego ciemne drewno) lub “rissling”, która nawiązywała do słabego kwitnienia tej odmiany winorośli. Jeśli zaś chodzi o historię tego wyjątkowego wina, to pierwsza oficjalna wzmianka na jego temat pochodzi z 13 marca 1435 roku i to właśnie ta data uważana jest za symboliczne urodziny rieslinga.
Riesling wywodzi się z niemieckiej doliny Renu i jest uprawiany we wszystkich trzynastu głównych winiarskich regionach w Niemczech. Stąd też pochodzą najbardziej cenione rieslingi. Warto przy tym wspomnieć, że chociaż ta odmiana winorośli ma niemiecki rodowód, to obecnie jest ona niezwykle popularna na całym świecie. Dlatego jej uprawy możemy znaleźć między innymi w Austrii, Australii, Nowej Zelandii, Kanadzie, Stanach Zjednoczonych, a także we Francji. Riesling jest także znany i ceniony w Polsce.
Riesling niejedno ma imię - dotyczy to także nut smakowych, jakie w nim znajdziemy. Jego wytrawne odmiany kuszą nas m.in. jaśminem, brzoskwinią i jabłkiem, nie brakuje tu jednak także cytrusowych nut limonki i cytryny. Z kolei słodkie odmiany tego wina mają dla nas aromaty miodu, orzechów, wosku pszczelego oraz moreli. Zdarzają się jednak odmiany które potrafią zaskoczyć nieoczywistym bukietem aromatów, w którym da się wyczuć dodatkowo zapach lanoliny, a nawet… benzyny. Z kolei wielbiciele delikatnych bąbelków z pewnością docenią fakt, że wspomniane wino jest wytwarzane także w wersji musującej, która idealnie pasuje do lekkich przekąsek lub bez problemu odnajduje się solo.
To wino będzie niezastąpionym towarzyszem ulubionych potraw. Jego wytrawna odmiana idealnie pasuje do dań mięsnych, z ryb oraz gotowanych warzyw. Z kolei jego słodkie oblicze doskonale będzie czuć się w towarzystwie lekkich deserów i świeżych owoców. Słodsze rieslingi świetnie współgrają także z nieco pikantnymi daniami kuchni azjatyckiej.
Z racji tego, że jest to białe wino, to najlepiej podawać je w temperaturze od 8 do 10 stopni Celsjusza. Pozwoli to w pełni docenić jego smak i aromat. Z tego samego powodu w tym wypadku najlepiej sprawdzą się kieliszki szersze u dołu i lekko zwężane u góry.
To wyjątkowe wino sprawdzi się nie tylko solo, lecz także jako baza do smakowitych drinków, które świetnie sprawdzą się podczas spotkania z przyjaciółmi.
Coś dla wielbicieli lekkich i orzeźwiających smaków z cytrusowym twistem.
Składniki:
Przygotowanie:
Ten koktajl przeniesie Cię na rajską plażę w zaledwie kilka chwil. Soczyście tropikalne smaki i orzeźwiająca mięta tworzą połączenie, któremu trudno się oprzeć.
Składniki:
Przygotowanie:
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ten rodzaj wina jest tak wszechstronny, że każdy wielbiciel cytrusowo-owocowych aromatów znajdzie tutaj coś dla siebie. Dlatego gorąco polecamy odkrywanie świata rieslinga na własną rękę, by móc w pełni docenić jego niezwykły smak i wyjątkową plastyczność. Drinki w gronie przyjaciół, wystawna kolacja, a może po prostu spokojny wieczór z książką. Z tym winem można mieć pewność, że każda z tych okazji będzie należycie celebrowana!
oprac, e-red, ppr.pl