Rok 2019 ustanowił nowy historyczny rekord w polskim eksporcie przetworzonych produktów jajecznych. Poprzedni rok przyniósł 25,4 procentowy wzrost wysyłek zagranicznych osiągając roczny wolumen na poziomie 46,2 tys. ton. Słuszne okazały się nasze prognozy, że w roku 2019 pobijemy wielkość eksportu produktów z jaj z roku 2017, który to rok był dotychczas rekordowy w historii krajowego przetwórstwa. W roku 2017 sprzedaż zagraniczna wyniosła 42 tys. ton, a roczna dynamika wzrostu aż 59 proc. Mamy jednak nowy rekord. Trzeba przyznać, że ten kanał sprzedaży sektora jaj w ostatnich latach notuje szokująco wysokie wzrosty. Tylko jeden rok – 2018 – wypadł poza linię trendu wzrostu.
W 2018 roku eksport produktów jajecznych niespodziewanie obniżył się o 12,5 proc. Sądzimy, że rok ten był trudny dla sektora jaj w skali globalnej. Trudne warunki rynkowe przy znacznej konkurencji spowolniły, jak się okazało tylko na moment, ekspansję zagraniczną polskiego przetwórstwa. Finalnie, nie tylko odrobiliśmy stratę, ale i pobiliśmy dotychczasowe maksima z roku 2017.
W strukturze asortymentowej liderem pozostają tradycyjnie produkty świeże. Uwagę nadal przykuwa handel proszkiem z jaj, gwiazdy eksportowej ostatnich lat. W roku 2019 sprzedaż proszku do zagranicznych kontrahentów znów odnotowała szokujący wzrost, bo aż o 37 proc. do 6,1 tys. ton. Blisko 70 proc. wysyłek zagranicznych trafiło w 2019 roku na cztery największe rynki zbytu: Niemcy, Włochy, Dania, Szwecja.
Więcej informacji o kondycji polskiego eksportu produktów jajecznych opublikowaliśmy w raporcie: Historyczny rekord w polskim eksporcie przetworów jajecznych.
Krajowa Izba Producentów Drobiu i Pasz