Kantar: Które warzywa jedliśmy w październiku najchętniej?
Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar wymienia ziemniaki, cebule oraz pomidory. W porównaniu do października 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie cukinii, papryki, brokułów, kapusty, ogórka. cebuli, dyni i marchwi. W skali 2 lat ilość konsumentów cukinii i ogórka wzrosła o 1,3 mln konsumentów. W skali lat 3 większe wzrosty zanotowały dynia, pieczarki i papryka.
Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl
Konsumpcja warzyw w październiku
https://wczorajnatalerzu.pl
Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Badanie zrealizowano w dniach 13-18 października 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).
Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.
Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.
Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
oprac, e-red ppr.pl