aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Rekordowe spożycie warzyw i owoców

8 listopada 2023
Rekordowe spożycie warzyw i owoców

Kantar: Które warzywa jedliśmy w październiku najchętniej?

Wśród najpopularniejszych gatunków października Kantar wymienia ziemniaki, cebule oraz pomidory. W porównaniu do października 2022 roku najbardziej wzrosło spożycie cukinii, papryki, brokułów, kapusty, ogórka. cebuli, dyni i marchwi. W skali 2 lat ilość konsumentów cukinii i ogórka wzrosła o 1,3 mln konsumentów. W skali lat 3 większe wzrosty zanotowały dynia, pieczarki i papryka. 

 
Badanie zrealizował Kantar w ramach projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III etap”. Projekt jest realizowany przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw.

Badania finansowane są ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Są częścią stałego monitoringu konsumpcji. Dane dotyczące konsumpcji kilkudziesięciu gatunków dostępne są na WczorajNaTalerzu.pl

Konsumpcja warzyw w październiku

W październiku najpopularniejszym warzywem były ziemniaki, jedzone przez 97% Polaków, pomidory spożywało 94% i cebulę - 90%.
 
 
KANTAR Październik 2023 (18).png
Nieco tylko mniejszy procent badanych deklaruje, iż w tygodniu poprzedzającym badanie spożywał ogórki (89%), marchew (85%) oraz paprykę (69%), które nieustannie znajdują się w czołówce zestawienia. 
 
 
 
 
 
 
 
 
W rankingu popularności kolejne miejsca zajmują: kapusta (66%), pieczarki (56%), cukinia (42%), brokuły (40%) i dynia (29%).
W stosunku do poprzedniego miesiąca największy wzrost odnotowała kapusta o 3 p.p.
 
Wzrost liczby konsumentów warzyw "październik do października"
W porównaniu do października 2022 znacząco wzrosło spożycie cukinii, także cebuli papryki.
W porównaniu do października 2023 roku najbardziej wzrosło spożycie cukinii - z 36% do 42%. Oznacza to wzrost o 11%.

W liczbach bezwzględnych cukinii przybyło +1,9 mln konsumentów. Dziś cukinie je już 13,6 mln osób.
INSPIRE Warzywa październik 2023 (1).jpg
Porównywalnym wzrostem może pochwalić się papryka. Liczba jej konsumentów wyniosła 22,3 mln, co oznacza o 1,3 mln więcej niż w październiku ur.
W skali dwóch lat 2021-2023 największym wzrostem „październik do października” mogą pochwalić się cukinia ogórek, w obu przypadkach po ok. 1,3 mln konsumentów.
INSPIRE Warzywa październik 2023 (2).jpg
11% procentowy wzrost ilości konsumentów cukinii oznacza 1,3 mln nowych konsumentów. Cukinię w październiku jadło 13,6 mln osób.
INSPIRE Warzywa październik 2023 (3).jpg
W porównaniu do października 2020 roku najbardziej wzrosło spożycie dyni - z 20% do 29%. Oznacza to wzrost o 45%.
INSPIRE Warzywa październik 2023 (4).jpg
W skali trzech lat 2020-2023 wzrostem „październik do października” mogą pochwalić się także paprykapieczarkikapustabrokułyogródki cebula.
 
 
 
 
 
 
45% procentowy wzrost ilości konsumentów dyni oznacza 2,9 mln nowych konsumentów. Dynię w październiku jadło 9,4 mln osób.

Wyniki badań konsumpcji 2020-2023
Badania wspierają promotorów zwiększenia konsumpcji i zmiany nawyków żywieniowych dotyczących warzyw, owoców i ich przetworów.
Aktualizowane wynik dotyczące kilkudziesięciu gatunków są publicznie dostępne na stronie WczorajNaTalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

https://wczorajnatalerzu.pl

Źródło: Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw 



Badanie zrealizowano w dniach 13-18 października 2023 r., na reprezentatywnej próbie 1012 Polaków w wieku 15 lat i więcej. Wywiady bezpośrednie w domach respondentów (CAPI).

Kantar pyta respondentów o częstotliwość spożywania 21 gatunków w ostatnim tygodniu i o spożywanie warzyw, owoców i ich przetworów podczas poszczególnych posiłków w dniu poprzedzającym badanie.

Badania konsumpcji Kantar 2021 (10).jpg

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw projektu „CORE TEAM - promocja konsumpcji owoców i warzyw i forum współpracy sektora, III edycja”.

Projekt jest realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


oprac, e-red ppr.pl


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę