2019 rok przyniósł rekord w poziomie produkcji sera Parmigiano Reggiano, który jest pierwszym produktem objętym znakiem Chroniona Nazwa Pochodzenia we Włoszech.
Produkcja tego znamienitego sera wzrosła o 1,47% w porównaniu z 2018 r. W ciągu ostatnich trzech lat produkcja wzrosła z 3,47 miliona kręgów do 3,75 miliona odnotowując wzrost o 8,1%. Oznacza to wzrost do 150 tys. ton i obrót 2,6 mld euro. Średnia cena Parmigiano Reggiano za 1 kg wzrosła z 8,60 euro w 2016 r. do 10,75 euro, co oznacza wzrost o 25% (źródło: biuletyny Parma District Stock Exchange).
Największym rynkiem jest Francja (21% całkowitego eksportu), a następnie USA (20,9%), Niemcy (17,8%), Wielka Brytania (12,3%) i Kanada (3,9%).
Producenci odnotowują wzrost zainteresowania Parmigiano Reggiano we Francji (+2,2%) i Wielkiej Brytanii (+2,7%), także w Niemczech (+6,7%), Szwajcarii (+16,3%) i USA (+12,9%). Rosną także nowe rynki takie jak Australia (+21,3%), Chiny (+36,4%) i kraje arabskie (+2,9%). Z drugiej strony spada pozycja Kanady (-26,5%) z powodu dostosowań CETA.
Konsorcjum producentów monitoruje wpływ Covid-19 na rynek Parmigiano Reggiano. Z ostatnich badań wynika niższa liczba zamówień z krajów Unii Europejskiej i wielka troska o Amerykę Północną i Kanadę. Firmy konsorcjum oczekują ogólnego spadku zamówień w nadchodzących miesiącach.
Forum Mleczarskie