Spółdzielnia w Chorzelach odnotowała w 2020 r. wzrost skupu mleka o 2,3% co dało w sumie 150,6 mln l mleka. Ogólna liczba dostawców na koniec roku wyniosła 1407 i była niższa o 52 w stosunku do 2019 r., informuje mleczarnia.
Za przerób surowca odpowiadają w zakładzie trzy linie wytwarzające: cheddar, sery holenderskie i ser typu mozzarella. W 2020 r. uruchomiona została kolejna linia do produkcji serów twardych i półtwardych typu holenderskiego. Spółdzielnia przyznaje, że wśród najpilniejszych potrzeb są zestaw wirująco pasteryzujący oraz powierzchnie magazynowe. Wiąże się to z utrzymaniem miesięcznej produkcji czyli ponad 1000 ton w magazynach.
W 2020 r. Spółdzielnia w Chorzelach wytworzyła:
· sery holenderskie 4372 t (w tym konfekcjonowany 2068 t)
· cheddar 6036 t
· ser typu mozzarella 1642 t
· masło 88 t
· śmietanka 5,84 mln l
· serwatka zagęszczona 37,5 mln l
· mleko do Bel Polska 13,2 mln l.
Łączna produkcja serów przekroczyła 12 tys. ton i była to rekordowa wielkość produkcji. Jak podkreśla spółdzielnia: – Na uwagę zasługuje kolejny już rok mniejsza o ponad 1,5 mln l mleka sprzedaż do spółki Bel, co stanowi zaledwie 8,8% naszego skupu. Cała nasza produkcja została sprzedana, a także w 100% zapłacona, nie mamy utraconych należności – podkreśla mleczarnia Chorzele (SM).
Całkowite przychody wyniosły 247,24 mln zł i były wyższe o 7,5 mln zł od wyniku z 2019 r. Głównymi partnerami handlowymi są: Hoogwegt Poland, Mlekoma oraz Grupa Bel. Hoogwegt Poland kupił 49,8% produkcji z Chorzel, a Bel Polska 21,6%.
Forum Mleczarskie