Ptak_Waw_CTR_2024
TSW_XV_2025

Rekordowa produkcja drobiu w Turcji

6 września 2024
Rekordowa produkcja drobiu w Turcji

FAS USDA, przewiduje, że produkcja mięsa z kurczaków w 2025 r. osiągnie rekordowy poziom po wynikach poniżej średniej w poprzednim roku. Większość przewidywanego wzrostu produkcji zostanie przeznaczona na konsumpcję krajową, która nadal rośnie, ponieważ oczekuje się, że kurczak pozostanie znacznie tańszy niż wołowina. Biorąc pod uwagę, że limit eksportowy rządu tureckiego ma wygasnąć w grudniu 2024 r., przewiduje się, że eksport w 2025 r. częściowo odbije. Oczekuje się, że Irak pozostanie największym rynkiem eksportowym tego kraju.

W roku kalendarzowym (CY) 2025 produkcja mięsa z kurczaka wzrośnie o 200 000 MT lub 8 procent rok do roku do rekordowego poziomu 2,6 MMT. Ten prognozowany wzrost jest zgodny z historycznym tempem wzrostu wynoszącym około 8-10 procent rocznie. Prognoza ta zakłada również stabilny popyt krajowy i eksportowy na tureckie produkty z kurczaka bez rządowych limitów eksportu kurczaków. Na rok 2024 szacunki produkcji mięsa z kurczaka zostały zrewidowane nieco w górę z oficjalnych danych USDA do 2,4 MMT. Produkcja rok do roku wzrosła tylko o 3 procent, co jest poniżej średniego tempa wzrostu produkcji. Przyczyną tego wolniejszego wzrostu jest przede wszystkim decyzja tureckiego rządu o wprowadzeniu kontyngentu eksportowego od czerwca do grudnia w celu ustabilizowania rosnących cen detalicznych mięsa drobiowego.

Spowolnienie produkcji jest już widoczne w miesięcznych danych dotyczących produkcji, jak pokazano na wykresie 1. Sektor brojlerów nadal zmaga się z wyższymi kosztami produkcji. Cena paszy, która stanowi 70 procent całkowitych kosztów produkcji, wzrosła rok do roku o ponad 30 procent.

Ponadto sektor zmaga się ze skomplikowanymi kwestiami pracowniczymi. Na przykład pracownicy jednej z największych w kraju firm produkujących brojlery strajkowali przez kilka miesięcy, aby zaprotestować przeciwko wypieraniu ich przez tańszą siłę roboczą imigrantów. Wpływstrajku miał znikomy wpływ na ogólną produkcję kurczaków w kraju.

Turecki przemysł drobiarski jest wysoce zintegrowany, ale zależny od importowanych składników paszowych, takich jak mąka sojowa, kukurydza i mączka rybna. Sektor ten dążył do zmniejszenia tej zależności od importu w celu poprawy swojej konkurencyjności. W odpowiedzi rząd w ostatnich latach zachęcał rolników do zwiększenia produkcji soi i innych składników paszowych. Krajowa produkcja soi WRAŻLIWEJ, ALE NIESKLASYFIKOWANEJ pozostaje jednak bardzo ograniczona i niewystarczająca, aby sprostać rosnącym wymaganiom zarówno sektora drobiu, jak i akwakultury.

Jednocześnie, aby wesprzeć eksport mięsa drobiowego, rząd wcześniej ustanowił system uszlachetniania czynnego (IPR), który umożliwia firmom drobiarskim import niektórych składników pasz po zerowej stawce celnej. Te składniki paszowe mogą być używane wyłącznie do produkcji mięsa z kurczaka na eksport. Z perspektywy Post istnienie systemu praw własności intelektualnej osłabia motywację do zmniejszenia zależności kraju od importowanych składników paszowych.

One other longstanding constraint the poultry sector faces is a reliance on imported breeding materials, namely hatching eggs and day-old chicks. However, some of that dependence has been mitigated in the last couple of years after a European investor set up a facility to produce day-old chicks and hatching eggs. With this facility coming online, imports of breeding materials decreased by nine percent in 2023. Türkiye primarily imports hatching eggs from the United Kingdom, Netherlands, and France. Imports of U.S. hatching eggs have declined 10 percent in the first of 2024 because of commercial cases of highly pathogenic avian influenza (HPAI) in the United States. In the case of day-old chicks, imports mainly come from Spain, United Kingdom, and France. Turkiye hasn’t imported any day-old chicks from the United States so far this year.

Konsumpcja: 2022 2023 Oczekuje się, że produkcja będzie rekordowa w 2025 roku, a konsumpcja mięsa kurczaka osiągnie rekordowy poziom prawie 2,2 MMT. Prognoza ta zakłada, że konsumenci będą zwiększać spożycie kurczaków wraz z poprawą krajowych warunków gospodarczych. Spodziewany wzrost liczby milionów turystów przyjeżdżających do Turcji każdego roku również przyczyni się do wzrostu konsumpcji. Szacunki spożycia mięsa drobiowego na 2024 r. zostały zrewidowane w górę do 2,0 MMT, ponieważ popyt nadal utrzymuje się na wysokim poziomie, mimo że ceny detaliczne podwoiły się w ciągu ostatniego roku. Jednym z powodów dużego popytu jest to, że kurczak jest co najmniej cztery razy tańszy niż mielona wołowina. Innym czynnikiem przyczyniającym się do wyższej konsumpcji był czas święta Ofiarowania, tygodniowego święta religijnego oznaczającego koniec Ramadanu, kiedy ludzie mają tendencję do jedzenia większej ilości mięsa. W tym roku spożycie kurczaków było bardziej wyraźne, ponieważ święto przypadło na czerwiec, czyli początek sezonu grillowego na świeżym powietrzu. W maju tego roku, w nadziei na ustabilizowanie gwałtownie rosnących cen detalicznych kurczaków, Ministerstwo Handlu nałożyło kontyngent na eksport mięsa z kurczaka. Od czasu wejścia w życie kontyngentu cena detaliczna kurczaka ustabilizowała się na poziomie 100 TL/kg (2,94 USD/kg), jak pokazano na wykresie 5. Pomimo kwoty, nie oczekuje się, że cena ta złagodnieje, biorąc pod uwagę utrzymującą się presję inflacyjną w kraju. Około 60 procent kurczaków produkowanych w Turcji jest spożywanych jako cały ptak, a pozostałe 40 procent jest spożywane w postaci kawałków, takich jak uda, piersi i skrzydełka.

Turcja nie importuje mięsa drobiowego do konsumpcji krajowej, ale służy jako główny węzeł przeładunkowy dla produktów trafiających do krajów Bliskiego Wschodu ze względu na centralne położenie Turcji. Przeładunki nie są ujmowane w bilansie PSD. Większość amerykańskich kurczaków, które są przeładowywane przez Turcję, trafia do Iraku (80 procent) i Syrii (20 procent). W 2023 roku przez Turcję przeładowano nieco ponad 11 000 ton amerykańskiego kurczaka o wartości 8,7 miliona dolarów. Turcja ogranicza przeładunek produktów drobiowych niepoddanych obróbce cieplnej z krajów, w których wystąpiły przypadki handlowe wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). W przypadku Stanów Zjednoczonych ograniczenia są ograniczone do stanu dotkniętego wysoce zjadliwą grypą ptaków. Ponieważ ograniczenia te stale się zmieniają, należy zapoznać się z biblioteką eksportu FSIS, aby uzyskać najnowsze informacje na temat stanów objętych ograniczeniami. Przywóz produktów niepoddanych obróbce cieplnej ze Stanów Zjednoczonych, które są przeznaczone dla amerykańskich komisarzy wojskowych w Turcji, jest ograniczony przed wjazdem do Turcji, jeśli produkt pochodzi ze stanu USA podlegającego ograniczeniom lub jest przewożony tranzytem przez kraj/region trzeci, w którym wykryto wysoce zjadliwą grypę ptaków. Kliknij tutaj, aby wyświetlić listę krajów i regionów objętych ograniczeniami dotyczącymi HPAI. Ze względów protekcjonistycznych Turcja zniechęca do importu kurczaków za pomocą wysokich ceł. Cło na importowane mięso z kurczaka wynosi 65 procent i 121,5 procent na przetworzone produkty z kurczaka (HTS 160232). Te wyższe cła ostatecznie chronią krajowy przemysł przed konkurencją z zewnątrz.

Eksport: W 2025 r. prognozuje się, że eksport mięsa drobiowego wyniesie 374 000 MT, co oznacza wzrost rok do roku o 8 procent i jest zgodny ze średnią stopą wzrostu eksportu. Prognoza ta idzie w parze ze wzrostem produkcji kurczaków i zakłada stały popyt eksportowy oraz brak interwencji rządu tureckiego w celu ograniczenia eksportu. Oczekuje się, że Irak pozostanie głównym kierunkiem eksportu tureckiego kurczaka. W ostatnich latach eksport mięsa z kurczaków do Iraku stanowił około połowy całkowitej ilości eksportowanego mięsa. Szacunki dotyczące eksportu mięsa drobiowego na 2024 r. zostały obniżone o 22 procent do 347 000 ton ze względu na decyzję rządu o wprowadzeniu kontyngentu eksportowego od maja do grudnia tego roku w celu ustabilizowania gwałtownie rosnących cen detalicznych mięsa z kurczaka, z wyłączeniem łap i mięsa mechanicznie odkostnionego (MDM). Miesięczny kontyngent został początkowo ustalony na 10 000 ton od maja do lipca.1 Jednak według kontaktów branżowych, po negocjacjach z rządem branżowym, rząd podobno zgodził się na zwiększenie miesięcznego kontyngentu do 22 500 MT począwszy od sierpnia, o ile przemysł drobiarski utrzyma ceny detaliczne na stabilnym poziomie. Od czasu wejścia w życie początkowego kontyngentu miesięczna wielkość wywozu znacznie się zmniejszyła. Wielkość wywozu przekroczyła kontyngent ze względu na przesyłki, które były w przygotowaniu w momencie ogłoszenia kontyngentu. Zobacz rysunek 7. W związku z tym, że rozszerzony kontyngent zacznie obowiązywać od sierpnia, przedstawiciele sektora spodziewają się natychmiastowego wzrostu eksportu. Miejscowy sektor drobiarski początkowo obawiał się, że to ograniczenie eksportu spowoduje utratę udziału w rynku w Iraku, który jest ich największym rynkiem eksportowym. Jednak według kontaktów branżowych, zagrożenie nieco się rozproszyło, ponieważ Irak podobno ma duże zapasy tureckiego drobiu w mrożonych magazynach.

oprac, e-mk, ppr.pl


POWIĄZANE

Główny Inspektorat Sanitarny wydaje coraz więcej ostrzeżeń publicznych dotyczący...

Wielu z nas zastanawia się nad tym, co mogą zrobić w swoim wolnym czasie, by móc...

Współczesny, dynamiczny świat z jednej strony ma wiele zalet, bo z roku na rok k...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę