Rabobank zwiększył swoją prognozę deficytu na światowym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 6,8 do 8,5 mln ton.
Powodem jest mniejsza, niż wcześniej oczekiwano, produkcja cukru w Indiach, Tajlandii i Chinach. W sezonie 2016/17 globalny deficyt cukru ma obniżyć się o 35% lub 3 mln ton do 5,5 mln ton. Rabobank nie upublicznił przesłanek, które stają za niższym niedoborem w kolejnym sezonie.
Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi-7,3 mln ton.
Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana ośmiu szacunków wynosi-5,8 mln ton. Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,4 mln ton.
FAPA/FAMMU na podst. Reuters