biogaz_09_2025

Rabobank - globalny deficyt cukru większy w sezonie 2015 / 2016

22 czerwca 2016
Rabobank - globalny deficyt  cukru  większy  w  sezonie  2015 / 2016

Rabobank zwiększył swoją prognozę deficytu na światowym rynku cukru w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) z 6,8 do 8,5 mln ton.

Powodem jest mniejsza, niż wcześniej oczekiwano, produkcja cukru w Indiach, Tajlandii i Chinach. W sezonie 2016/17 globalny deficyt cukru ma obniżyć się o 35% lub 3 mln ton do 5,5 mln ton. Rabobank nie upublicznił przesłanek, które stają za niższym niedoborem w kolejnym sezonie.

Inne firmy analityczne zakładają, że sezon 2015/16 na światowym rynku cukru będzie deficytowy. Mediana 10 szacunków deficytu wynosi-7,3 mln ton.

Również sezon 2016/17 ma być deficytowy, a mediana ośmiu szacunków wynosi-5,8 mln ton. Natomiast w sezonie 2014/15 bieżąca produkcja była wyższa od bieżącego zużycia, a mediana nadwyżki wyniosła 3,4 mln ton.

FAPA/FAMMU na podst. Reuters


POWIĄZANE

Prawie 1,6 mld euro – tyle mają wynieść roczne oszczędności dla rolników po upro...

Podczas Zwyczajnego Walnego Zgromadzenia Członków została wybrana nowa Rada Nadz...

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę